Romanian Military History Forum - Part of Romanian Army in the Second World War Website  Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Russo-Turkish War
GaryD
Posted: January 14, 2009 06:33 am
Quote Post


Soldat
*

Group: Members
Posts: 8
Member No.: 2362
Joined: January 14, 2009Hello. Can someone tell me what the best sources are for military operations during the Russo-Turkish War 1877-1878? Any language.

Thank you.
PMEmail Poster
Top
ocoleanui
Posted: January 14, 2009 07:45 am
Quote Post


Caporal
*

Group: Members
Posts: 117
Member No.: 2121
Joined: May 19, 2008PMEmail Poster
Top
Radub
Posted: January 14, 2009 09:12 am
Quote Post


General de corp de armata
*

Group: Members
Posts: 1670
Member No.: 476
Joined: January 23, 2005An excellent book covering the Romanian involvement is "Armata Romana in Razboiul De Independenta 1877-1878" by Cornel I. Scafes et al.
It has maps, photos and drawings. The text is mainly in Romanian, but there is an English summary at the end of the book.
Radu
PMEmail PosterUsers Website
Top
Victor
Posted: January 14, 2009 11:31 am
Quote Post


Admin
Group Icon

Group: Admin
Posts: 4333
Member No.: 3
Joined: February 11, 2003Hi,

See this older post regarding the before mentioned book:
http://www.worldwar2.ro/forum/index.php?sh...indpost&p=44081

It 3+ years old, but maybe the publishing house still has a few. The book is an enormous endeavour abd covers most of the aspects of the Romanian Army in the Independence War. Highly recommended.
PMEmail PosterUsers Website
Top
GaryD
Posted: January 17, 2009 12:37 pm
Quote Post


Soldat
*

Group: Members
Posts: 8
Member No.: 2362
Joined: January 14, 2009Thanks. The publishing house seems to have copies, so I ordered one. We'll see if I comes!
PMEmail Poster
Top
GaryD
Posted: January 29, 2009 06:26 pm
Quote Post


Soldat
*

Group: Members
Posts: 8
Member No.: 2362
Joined: January 14, 2009I got the book - it looks very interesting. Too bad there are no notes. Can anyone say how it compares with Romana in Razboiul de Independenta 1877-1878, Editura Militara, Bucuresti, 1977, by Ion Koman, et al?
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: December 23, 2013 08:29 pm
Quote Post


Maior
*

Group: Members
Posts: 703
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009On July 8(20) 1828, the russian brig "Orphey" ( E.I. Koltovsky ), with the mission to support the russian army to assault the turk fortress of Kyustendje ( Constantza ), standing at gunshot distance from coastal batteries, shelled the fortress for five and half hours. The Turks also concentrated their fire onto the small russian ship.
"Orphey" received 66 bullet holes in the body, including 6 under waterline and a lot of damage at masts and rigging. As a result of the assault and the bombardment from the sea, the fortress was forced to surrender. The loss of the crew was 4 men killed, 24 wounded. For repairs, the brig went to Odessa.

This post has been edited by Petre on February 20, 2019 02:05 pm
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: August 07, 2019 08:40 am
Quote Post


Maior
*

Group: Members
Posts: 703
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009Source - http://www.vostlit.info/ ( The Eastern Literature )

Excerpt from Aleksandr Yakovlev's Diary, a person who was with Emperor Peter the Great during the Battle of Prut, 1711.

Pe 8 martie 1711 a fost declarat războiul contra Turciei. La începutul lunii mai Armata rusă s-a adunat și a plecat în campanie : la Armata principală s-a alăturat și Corpul rusesc aflat în Polonia; atunci unul dintre comandanți, gen. Janus von-Ebben, i-a sfătuit pe ceilalți generali să înființeze un depozit pe Nipru; dar această măsură de precauție a fost considerată atunci excesivă, având speranțe în marile promisiuni ale Principelui Valah. Feldmareșalul B.P. Șeremetiev a fost trimis înainte cu o parte din trupe, pentru a construi din timp un pod peste Dunăre.
După opt zile l-a urmat Măria Sa Țarul cu toată armata și s-a oprit cu tabăra lângă Gucearam(?) pe r. Prut, unde a venit și Oastea moldoveană; de aici a plecat Măria Sa cu câțiva generali în orașul capitală Iași, așteptând de la Principele Valah proviziile promise; dar cum Principele își îndeplinea promisiunile foarte încet și nu aveau nici-un motiv să aibă încredere în el, ci dimpotrivă, deja începuseră să apară neajunsuri cu proviziile, pentru că având încredere în el, au făcut provizii pentru 20 de zile, iar în Moldova lăcustele au mâncat și stricat toată iarba, atunci Majestatea Sa s-a îndoit să meargă mai departe.
Între timp generalul Renne (von-Ronne) și graful Foma Kantakuzin (Toma Cantacuzino) au fost trimiși în Valahia după provizii de la Brâncoveanu, dacă nu se pot obține de bună voie, să fie luate cu forța; și astfel au trecut de dealurile Moldovei, au atacat ei Brăila și au luat-o de la turci prin înțelegere.
Când mergeau deja pe pământul Valahiei, li s-a trimis ucaz să lase turcilor Brăila și să se întoarcă înapoi la armată; când au fost trimiși ei acolo, Armata rusă a pornit marșul ei către Dunăre, dorind să ajungă la acest fluviu înaintea turcilor; dar când s-au apropiat de Dealul Rabia (Moghila Răbâia), a venit știrea că Marele Vizir a trecut peste Dunăre cu două sute de mii de oameni și că tabăra lui se întinde până la Fălciu; pentru aceasta a fost trimis gen. Janus cu 7.000 trupe ruse, 500 moldoveni și câteva sute de cazaci la Fălciu, pentru reținerea dușmanului.
Ajunși acolo, au văzut tabăra turcilor lângă satul Bârseni(?), pe partea de est a r. Prut și l-a înștiințat despre asta pe Majestatea Sa Țarul prin curier; dar mai departe el n-a primit răspuns, să se retragă înapoi n-a dorit, atunci și dușmanul trecut noaptea peste râu l-a înconjurat din toate părțile; când pericolul era mai mare, a venit un moldovean cu ucaz să se întoarcă la tabără; pentru asta și-a așezat Corpul în careu și a început să se retragă încet, respingând mereu cu curaj nenumăratele atacuri ale dușmanului. Nu departe de tabără dușmanul l-a atacat crâncen, dar atunci a fost trimis la el într-o clipă Principele Cantemir cu moldovenii, cu ajutorul cărora a rezistat trei ceasuri întregi cavaleriei dușmanului, numărând 60,000 oameni, și alungând-o, a ajuns cu bine în tabăra de lângă Stănilești. După cum a văzut după aceea Majestatea Sa Țarul, că locul unde stătea armata nu era favorabil pentru ca toate trupele să se desfășoare în formații de luptă, atunci a fost pus pe foc tot bagajul în exces și Armata s-a retras înapoi pe Dealul Rabia.
Dușmanul care a văzut în zori retragerea Armatei, s-a aruncat după ea în urmărire cu toată cavaleria; fiind mult reținută de aceasta, Armata nu s-a putut eschiva, astfel că la amiază n-a ajuns la locul stabilit. Turcii și-au așezat tabăra pe ambele maluri ale r. Prut și au avut toată ziua mici lupte cu cavaleria rusească. A doua zi a venit și Marele Vizir cu ienicerii și cu 444 tunuri, din care au început imediat să tragă asupra taberei rușilor iar ienicerii, ca de obicei, i-au atacat și ei cu cruzime. De șapte ori au fost respinși cu mult curaj, deși la Armata rusă nu erau mai mult de 69 de tunuri de regiment, care au fost întrebuințate cu mult folos.
Între timp a apărut în interiorul taberei un dușman mult mai puternic decât cel din exterior, și anume o mare lipsă de rezerve de hrană, de urmările căreia se temeau; totuși după trei zile de lupte, în a patra zi a urmat o pace favorabilă : Marele Vizir a acceptat-o mai mult pentru că ienicerii nu mai vroiau să lupte. Deși Regele Suediei s-a opus în toate modurile acestei încheieri a păcii, aceasta a fost perfectată, deoarece Marele Vizir s-a gândit că știe el mai bine decât Regele străin ce era de folos Statului Otoman.
Principele Cantemir a trebuit acum să recunoască în mod special generozitatea Majestății Sale Țarul; atunci când Marele Vizir a cerut întâi de toate să cedeze Principatul Moldova, atunci Majestatea Sa Țarul i-a dat ordin să răspundă că pot să dea turcii totul, chiar până la Kursk, dar acest Principat care i se dătuse sub protecție nu-l va lăsa niciodată; aceasta i-a făcut pe turci, care de obicei sunt foarte încăpăținați, să-și abandoneze imediat cererea, așa că această pace atât de folositoare n-a fost împiedicată.
Prin încheierea păcii, s-a reîntors Armata rusă la Moghilev, iar de acolo prin Polonia, înapoi la granițe. Marele Vizir se gândise că a încheiat foarte glorios treburile; dar o anume partidă, pe care o susținea Suedia, a insistat pe toate căile ca Sultanul să-l treacă în dizgrație, arătând despre marea lipsă de rezerve de hrană din Armata rusă, și pentru care, după părerea lor, dacă Marele Vizir nu s-ar fi grăbit atâta, aceasta desigur era nevoită să se predea. De unde se vede că Marele Vizir s-a uitat mai mult după profit personal și daruri mari, mai degrabă decât la bunăstarea generală a Statului Otoman.
… Și astfel Azovul, prin forța sus-pomenitei încheieri a păcii, a fost din nou returnat turcilor.
Text apărut în ”Otecestvennîe zapiski” № 51. 1824.
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: September 03, 2019 08:51 am
Quote Post


Maior
*

Group: Members
Posts: 703
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009Source - http://www.vostlit.info/ ( The Eastern Literature )

Entry of Russian troops under command of general-porutchik Elmpt in the city of Jassy
( Excerpt from the Report on the conquest of the Principality of Moldova )

Pe 26 sept 1769, la amiaza, a intrat gen-porucik Elmpt în Iasi si a fost întâmpinat la intrare în oras cu deosebita onoare si bucurie de toti cinstitii boieri; a mers cu acestia direct la catedrala, la portile careia l-a primit Mitropolitul cu întreg clerul. Au intrat în biserica, a fost tinuta o rugaciune cu întreg soborul pentru sanatatea pretioasa a Majestatii Sale Imperiale, cu o salva de tun.
La terminarea rugaciunii, generalul i-a asigurat pe toti de fata, în numele M.S.I., de gratia si protectia Majestatii sale pentru întreg poporul moldovean si le-a aratat ca pentru toata bunavointa M.S.I., datoria unui crestin adevarat si drept-credincios îi cere sa-si arate recunostinta facând un juramânt solemn de loialitate si de supunere M.S.I. La care toti cei prezenti într-un singur glas si cu placere au fost de acord, adunând degetele si aducând Domnului o rugaciune pentru multi ani cu sanatate M.S.I., iar atunci cu adevarat toti au facut juramânt. Înaintea tuturor, Mitropolitul Gavril, cu mâna pe Evanghelie si pe cruce, cu tot glasul le-a spus celor de fata ca prin autoritatea ce i-a dat-o Mântuitorul nostru, le porunceste tuturor crestinilor ortodocsi credinta si supunere M.S.I. Pentru Altetea Sa Tsreviciul întregii Rusii, dupa exemplul lui, sa-i înalte nu doar un juramânt solemn, ci unul adevarat, din inima si suflet, adaugând la asta ca daca cineva gândeste altfel, aceluia îi va da vesnica anatema din crestinism, pe vecie.
Îndata ce aceste cuvinte au fost rostite, au început toti gramada sa se înghesuie la sarutatul crucii si evangheliei, încât a fost nevoie sa fie stabiliti oameni pentru respectarea ordinei necesare si în acest fel juramântul s-a încheiat si l-au semnat toti cei care se aflau în biserica, iar mâine trebuia continuat în toate bisericile, în prezenta ofiterilor stabiliti pentru asta.
Iar pentru a restabili conducerea în întrg Principatul si a-l aduce la unitate, atunci pentru a-i aduna pe membrii împrastiati ai Divanului sau ai Guvernului si pentru restabilirea autoritatii si puterii acestuia, a fost emis de catre gen. Elmpt un manifest pe acest subiect, iar Divanului i s-a dat Ucaz Imperial privind intrarea în sesiune.
Din cele vazute si declarate de gen. Elmpt, în orasul Iasi exista un palat si doua manastiri, în care patru batalioane de infanterie pot rezista inamicului toata iarna; orasul Botosani, precum si alte locuri, sunt ocupate de trupe, si în acest fel, tot pamântul cucerit al Moldovei aflat sub puterea M.S.I. este total protejat de inamic.
Informeaza de la Perm, P.A. Karabin.
Text reprodus din Russkaia starina, No.2. 1877.

This post has been edited by Petre on December 28, 2019 04:44 pm
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: November 19, 2019 06:02 am
Quote Post


Maior
*

Group: Members
Posts: 703
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009Source - http://www.vostlit.info/ ( The Eastern Literature )

Nice memories from the Russo-Turkish War, 1806-1812

https://drive.google.com/open?id=1GRN7Ps-x7...0nMZ48_vURHHxFH
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: December 07, 2019 05:37 am
Quote Post


Maior
*

Group: Members
Posts: 703
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009Source - http://www.vostlit.info/ ( The Eastern Literature )

The Notes of Ataman Denisov. 1763-1841 // Russkaia Starina, No.3. 1875 (text : A.P. Cebotarev)

1808-1811.
În timp ce trupele ruse luptau cu francezii în Prusia, Napoleon a reusit sa-l remonteze pe Sultan împotriva Rusiei, iar trupele noastre, pregatindu-se pentru un razboi cu Turcia, au ocupat toate posesiunile turcesti aflate pe malul stâng al Dunarii. Atamanul trupelor de cazaci Platov a primit si el dispozitii sa vina din Prusia cu cele 15 regimente de cazaci de Don în Armata noastra de Moldova. …
Denisov a primit un regiment, numit dupa numele sau. Cazacii au plecat în scurt timp. … Denisov si-a gasit brigada deja în Moldova, în loc. Tecuci, de unde toamna cazacii au plecat în satul Martinesti, dupa care în loc. Râmnic si mai deparele la Dunare, nu departe de Braila. …
În primavara 1809 regimentele lui Denisov … au stationat la Buzau si în satul Privale(?), nu departe de Galati. Pe 28 mai Armata noastra a trecut Dunarea. Denisov si alti doi generali de cazaci (Ilovaiski si Kuteinikov) au fost trimisi înainte, pentru a culege informatii despre inamic. Cazacii au capturat un curier trimis de Marele Vizir la Braila. … au confiscat de la turci un mare numar de vite si au înzestrat cu ele întreaga armata. Dupa aceea Denisov, împreuna cu Platov, au luat Babadagul si de acolo au pornit spre Hârsova si mai departe, la Satischioi (Crucea) si alte sate de tatari. Localnicii au fugit, iar inamicii s-au aratat doar aproape de Cernavoda, în numar de 4.000. La Kiustenge (Constanta) statea un pasa cu 2-3.000 de trupe, iar în apropiere de Dunare, în satul Rassevat (Rasova), se afla Seraskerul (Mare Comandant) cu 7-10.000 trupe. Ciocnirile au fost neînsemnate. Armata noastra s-a deplasat la Satischioi si la Kiustenge. Denisov a fost trimis înainte cu cazacii si cu doua regimente de dragoni, pe care la comanda gen.maior graf Pahlen. Cu aceste forte putine Denisov trebuia sa stea la Kiustenge si sa-l tina pe loc pe inamic.
Pe o ploaie torentiala cu tunete si fulgere, trupele au mers spre locul stabilit. «Era asa de întuneric de nu-ti puteai vedea blana calului» … Denisov si-a adunat trupele pe o singura coloana. În ciuda întunericului si lipsei calauzelor, col. Efremov, care mergea în fata, l-a dus pe Denisov direct la Kiustenge. Aici au ramas câteva zile, dar dragonii si o parte din cazaci au fost ceruti la Armata, pe care dupa moartea feldmaresalului Prozorovski o comanda Cneazul Bagration.
” Pentru ca pozitia mea era aproape de Armata principala, care împresurase deja Kiustenge, am mers personal la Atamanul trupelor de cazaci Platov, pentru a primi ordine si a afla despre viitoarele noastre actiuni. Pe Platov l-am gasit chiar în apropierea cetatii, în cimitir, dormind pe pamânt, de aceea, nedorind sa-l deranjez, am mers la noul Comandant Sef, Cneazul Bagration, pe care l-am gasit tot în apropiere, pe o colina, când termina de servit dejunul. M-a primit foarte binevoitor si chiar a avut amabilitatea sa purtam o discutie respectuoasa si a dat ordin sa fiu revigorat cu ce mai ramasese de la dejun si cu vin. Stând aici putin, m-am întors la Atamanul Platov, caruia i-am raportat despre toate actiunile mele.
În aceeasi zi, la apusul Soarelui, am primit dispozitie sa plec imediat la Dunare, la Cernavoda, cu 4 regimente de cazaci, în întarirea gen. Miloradovici, care cu un Corp special, statea acolo si supraveghea miscarile Seraskerului. Mi s-au dat deasemenea indicatii verbale de la Platov ca, ajungând la trupele lui Miloradovici, sa execut ordinele acestuia dar sa ramânt tot timpul separat de Corpul sau. … Am plecat imediat cu regimentele în mars … ploua cu tunete si fulgere, dar locurile fiind cunoscute, n-a fost greu sa tinem drumul, însa totul a fost foarte obositor …
Dupa doua sau trei zile Comandantul Sef Cneaz Bagration a ajuns cu întreaga armata la Corpul gen. Miloradovici si, dupa cum îmi amintesc, în noaptea urmatoare am pornit contra Serasker-pasei care se gasea la Rassevat, lânga Dunare. Eu m-am aflat în detasamentul Atamanului Platov …
Book : Russian High Comanders. M.I. Kutuzov. Documents. 1952.

22 may, 1811, Bucuresti
Report of gen. Kutuzov to the Emperor Aleksandr 1 about struggle against robberies in Moldavia and Valahia.

Am datoria sa raportez Majestatii Voastre Imperiale ca, mult înaintea venirii mele, au aparut în aceste principate jafuri la drumul mare si în alte locuri, care au cauzat, cum s-a vazut pâna acum, în mare parte atacuri asupra oamenilor de rând în casele lor si pe drum. Dupa cum s-a observat, aceste afronturi provin de la dezertorii fosti în compania de panduri si de la kîrjalii care s-au mutat aici împreuna cu bulgarii, de pe malul drept al Dunarii. Primii dintre acestia se afla la Orsova, unde, aliindu-se cu turcii, îi cheama la ei pe kîrjalii, deprinsi cu astfel de treburi, iar de acolo îsi fac drum peste munti si invadeaza Mica Valahie pentru jafuri, având adaposturi permanente în defileul de lânga Baia-de-Arama. Se iau masuri active pentru a-i nimici pe acesti ticalosi cu acele mijloace de care dispune guvernarea locala, iar eu, nefiind în masura sa le dau nici cel mai mic detasament, din lipsa de trupe usoare, am folosit 300 croati, alcatuind din ei posturi îndeajuns de puternice, unul la Vârciorova în dreptul Ada-Kale, iar celalalt în defileul de lânga Baia-de Arma, încredintând celui mai destoinic comanda, trimitând patrule pe toate potecile care duc din Banat peste munti; cealalta parte a acestor croati i-am trimis în Mica si Marea Valahie sa-i caute pe tâlhari, si în plus am recurs la toate mijloacele de care am dispus pentru a curma aceasta sfruntare.
General-de-infanterie Goleniscev-Kutuzov

This post has been edited by Petre on December 18, 2019 05:32 am
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: January 01, 2020 07:22 am
Quote Post


Maior
*

Group: Members
Posts: 703
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009Source - http://www.vostlit.info/ ( The Eastern Literature )

Another nice memories from the Russo-Turkish War, 1806-1812

https://drive.google.com/open?id=1X3KBwaMB4...WFKKg7QyduaY3id


PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: January 22, 2020 11:59 am
Quote Post


Maior
*

Group: Members
Posts: 703
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009Book : Russian High Commanders. P.A. Rumiantzev. 1953

From The War Diary of the Army under command of P.A. Rumiantzev, since the oppening of campaign 1770 year.

The enter of P.A. Rumian?ev in Jassy.

1770, november 19.
… Diminea?a regimentele de cavalerie au plecat spre cartiruirile lor iar cu regimentele de infanterie (grenadieri) s-a îndreptat Excelen?a Sa Dl. General-feldmare?al spre ora?ul Ia?i ?i mergând 12 verste, a pus tab?ra la dou? verste de acest ora?. Dup? cinci verste de mar? Comandantul s-a întâlnit cu trupele or??ene?ti ale Hatmanului Vasile Razul ?i cu muzica forma?iunii l-au condus pân? la cortul s?u, unde îl a?teptau întreg Clerul în straie biserice?ti, precum ?i membrii înaltei conduceri a acestui ?inut, anume Divanul, boierii de vaz?, nobilimea ?i locuitorii ora?ului. Ajungând în acest loc, Excelen?a Sa la început a primit crucea ?i evanghelia de la un rang al clerului, a primit salutul de binecuvântare de la Mitropolitul Ia?ului Gavril Callimachi, care în numele societ??ii l-a felicitat pentru toate victoriile remarcabile contra du?manilor turci, bucurându-se c? prin conducerea sa curajoas? a adus bun?starea, iar poporului p?storit de el a avut încredere în mâna izb?vitoare a Marii Împ?r?tese a întregii Rusii. Boierii Divanului au ar?tat acela?i zel aducând toate mul?umirile Excelen?ei Sale pentru atitudinea sa, exprimând satisfac?ia lor c? acesta le este acum al?turi în slujba locuitorilo, având cinstea de merge de acum împreun?.
L-au mai încredin?at deasemenea c? prin victoriile date de Dumnezeu contra turcilor, armele Maj. Sale Imperiale au adus acel scut puternic cu care mâna puternic? a Suveranei întregii Rusii ap?r? de toate relele popoarele aflate sub sceptrul s?u. La încheierea saluturilor reciproce, a poftit Excelen?a Sa clerul ?i pe înal?ii slujba?i în cortul s?u, unde ace?tia, primi?i cu o mas? decent?, l-au rugat s? accepte s? se vad? a doua zi în ora?ul lor.
Pe 19 diminea?a, la orele 10, Excelen?a Sa Dl. General-feldmare?al a plecat din tab?r? în ora?ul Ia?i. Plecarea a fost precedat? de o nou? bucurie, pentru c? doar ce a urcat pe cal c? tot atunci a venit un curier cu un raport de la brigadierul Gudovici privind luarea ora?ului Bucure?ti ?i despre tot ce se mai petrecuse ...
Aceste noi succese ale trupelor noastre anun?ate ora?ului, în care se aflau mul?i boieri de seam? ?i locuitori veni?i din Valahia la vremea cînd trupele noastre au p?r?sit Bucure?tiul, au exacerbat festivitatea ?i veselia acestei zile. Poporul în num?r mare s-a gr?bit în ora? s?-l vad? pe marele comandant, a c?rui glorie ?i fapte eroice au înfl?c?rat inimile tuturor, lucr?torii ?i meseria?ii, a?a numitele ateliere, au ie?it din ora? ?i au stat pe marginile drumului. Excelen?a Sa înso?it de oamenii din statul major au mers direct în ora?, când s-au apropiat de suburbii a început s? se trag? cu tunurile ?i s? bat? clopotele bisericii, care s-au prelungit pân? a intrat în locuin?a preg?tit? pentru el. La por?ile ora?ului au ie?it s? întâmpine intrarea Comandantului membrii Divanului ?i ai Clerului, care transmi?ându-i ur?ri de bine, l-au condus în locuin?a sa.
Dup? aceasta au intrat în ora? ?i regimentele. Întâi artileria de câmp, dup? aceasta au intrat în parad? trupele comandate de gen.maior Stupi?in ?i au defilat toate pe lâng? locuin?a general-feldmare?alului.
Dup? aceea Excelen?a Sa a mers prin ora?, s-a mirat s? vad? în unele cl?diri fântâni cu ap?, iar oamenii s-au aflat pe tot timpul deplas?rii lui, mereu încânta?i ?i surprin?i când Dl. General-feldmare?al zicea câte ceva fiec?rui cet??ean, ascultând r?bd?tor toate rug?min?ile adresate ?i dându-le imediat satisfac?ie, ar?tând din prima zi marile calit??i ale sufletului s?u m?rinimos.
În zilele urm?toare Excelen?a sa a f?cut vizite Preasfin?itului mitropolit al locului, a vizitat casele banului Arghir, prin?ului Cantacuzin-vistiarul ?i Hatmanului Vasile Razul, ?i la to?i ace?ti trei boieri a fost tratat cu un prânz, a c?ror abunden?? în feluri de mâncare ar?ta zelul gospodinelor, un atribut obi?nuit la ace?ti oameni, diferi?i de turcii.
La vremeea aceea, Dl. Gudovici primise informa?ii transmise de la trei deta?amente c?, primul ocupase un post la jum?tatea drumului spre Giurgiu, la mânâstirea Comana, trimi?ând cu o zi înainte o trup? chiar la Giurgiu, pentru a afla situa?ia inamicului, din informa?ii acesta fiind în derut? ?i în acest loc, de la al doilea c? pe acea parte a râului Olt nu sunt inamici, iar de la al treilea c? au capturat doar trei turci, restul fugind peste Olt pân? la venirea lor.


Book : A.Brinkner - Potemkin, 1891

The End of Potemkin.
( ... )
Potemkin, împotriva voin?ei lui, a p?r?sit Peterburg-ul; Împ?r?teasa l-a determinat s? plece ... În ciuda st?rii de boal?, Potemkin a f?cut c?l?toria foarte repede; dup? 8 zile a ajuns la Ia?i. Cneazul Repnin, repurtând victoria la M?cin pe 28 iulie, deschisese convorbirile de pace …
Cam tot atunci au ap?rut diferite zvonuri despre ambi?iile excesive ale Cneazlui Potemkin?. Se spunea c? ar fi dorit transformarea Crimeei într-un ?arat independent al c?rui Suveran s? fie chiar el … Samoilov men?iona : "Cneazul dorea foarte mult independen?a Moldovei fa?? de poart?, mai ales datorit? afec?iunii pe care i-o ar?tau nobilii moldoveni, iar serviciile aduse Împ?r?tesei îi sporeau speran?ele s? devin? protectorul ?i ap?r?torul acestei ??ri". Engelhardt … remarca : "unii presupuneau c? dorea s? fie Domnitor al Moldovei ?i Valahiei, al?ii – c? vroia s? se proclame hatman autonom; al?ii gândeau c? vroia s? fie Rege al Poloniei". …
Într-adev?r, înc? de la finele lunii august 1791, dup? primele crize ale bolii c?reia îi c?zuse victim?, Cneazul se ocupase foarte activ de problemele curente.
Boala Cneazului luase o turnur? periculoas?. Se putea crede c? nu va mai fi nicio pace. Potemkin insista pe independen?a Moldovei, pe ameliorarea soartei Valahiei, pe cedarea Anapei …
În acest timp Potemkin presim?ea apropierea sfâr?itului. La începutul lunii august a venit la Gala?i, unde la scurt? vreme a murit fratele Marii Cneaghine Maria Feodorovna, prin?ul Wirtembergski. … "Excelen?a sa Cneazul a fost la înmormântare, iar la ie?irea din biseric? a cerut s? vin? careta, dar în loc de asta au adus dricul; Cneazul s-a retras îngrozit ?i foarte b?nuitor. La scurt timp dup? aceasta s-a îmboln?vit ?i a fost adus suferind la Ia?i ". Din alte surse, Cneazul r?v??it s-ar fi urcat în dric …
Cneazul a dec?zut suflete?te, chinuit de b?nuieli ?i de spaime.
24 sept : "Cneazul suferind s-a mutat într-un sat, la 5 verste de Ia?i".
Scrisoare a lui Potemkin c?tre Împ?r?teas?. "4 oct. 1791, Ia?i. M?icu?? preamilostiv? Împ?r?teas? ! Nu mai am putere s?-mi duc suferin?a; singura salvare a r?mas s? p?r?sesc acest ora? ?i vreau s? plec la Nikolaev. Nu ?tiu ce va fi cu mine".
Pe 5 oct Popov i-a scris Împ?r?tesei : "Lovitura s-a petrecut, preamilostiv? Împ?r?teas? ! Excelen?a sa nu mai este pe aceast? lume. Diminea?? era foarte sl?bit, dar a ordonat s? plec?m mai repede; în cele din urm?, pân? s? ajungem la dealul cel mare de la 40 verste de Ia?i, era a?a de sl?bit încât a trebuit s? fie scos din calea?c? ?i întins pe p?mânt. Acolo ?i-a dat ?i sufletul, spre marele nostru regret".
Strania relatare a Mitropolitului Ioan despre ultimele zile din via?a lui Potemkin: "Dup? reîntoarcerea de la Peterburg Cneazul Potemkin s-a îmboln?vit grav de febr?; 40 de zile le-a petrecut în aceast? stare ?i neprimind nicio ameliorare, a plecat de la Ia?i într-un sat apropiat (Cerdac), apar?inând Domnitorului Moldovei Mavrocordat; acesta se afl? în mijlocul livezilor, pe un loc înalt ?i beneficiaz? de un climat minunat. Dar nici asta nu l-a ajutat pe cneaz. Preasfin?itul Ambrozie ?i cu mine l-am vizitat ?i l-am rugat cu lacrimi s? aib? grij? de sine, s? ia medicamentele ?i s? se ab?in? de la mâncarea rea. "Greu s? m? mai înzdr?venesc. - a r?spuns cneazul. Deja atâta vreme ?i nicio ameliorare. Dar fac?-se voia Domnului ! Voi doar s? v? ruga?i pentru sufletul meu ?i s? m? pomeni?i. Tu e?ti duhovnicul meu – a continuat el, adresându-i-se lui Ambrozie – ?i ?tii c? n-am dorit r?ul nim?nui. S?-i fac pe oameni ferici?i a fost scopul dorin?elor mele". Am suspinat la aceste vorbe de muribund ale viteazului b?rbat. Plecând, am g?sit în salon un general-doctor francez, de la care am aflat c? starea cneazului era f?r? speran??, c? nu mai primea niciun medicament, iar boala era atât de avansat? încât medicina obi?nuit? abia mai era de folos".
… Potemkin numea Ia?iul sicriul s?u, ?i când a venit acolo Faleev, la terminarea construirii Nikolaevului, el cu pove?tile lui a stârnit dorin?a bolnavului s? viziteze ora?ul nou ap?rut. … îndat? ce s-au ivit zorile a pus s? fie înh?ma?i caii … dup? 7 verste a spus: "De acum nu mai am unde s? m? duc, mor. Scoate?i-m? din calea?c?, vreau s? mor pe câmp". L-au a?ezat pe iarb?. A cerut s?-i fie udat capul cu spirt, a r?mas a?a trei sferturi de ceas, a c?scat de trei ori ?i a murit u?or, ca o lumânare care se stinge f?r? vânt".
Dup? sfâr?itul Cneazului, trupul i-a fost adus înapoi la Ia?i. La început era vorba de înhumarea în Belo-Rossia. Câteva s?pt?mâni trupul a stat la m?n?stirea Golia, lâng? Ia?i… dup? aceea a fost trimis la Cherson; se povestea c? la Ia?i cel pu?in 600 de oameni munciser? la preg?tirea îmnormânt?rii. Când s-a cântat slujba de înmormântare la m?n?stirea Golia, arhiepiscopul Ambrozie a rostit o cuvântare, spunând printre altele : "Împ?r?teasa a pierdut un sfetnic, un tutore, un colaborator, un prieten". Mitropolitul Ioan, descriind în am?nunt ceremonialul de la Ia?i, scria c? regimentele în?irate pe dou? rânduri, ocupau o linie de peste cinci verste. Engelhardt, ca martor la funeralii, scria : "Durerea era pe fe?ele tuturor, majoritatea militarilor ?i boierii moldoveni v?rsau lacrimi pentru pierderea prietenului ?i binef?c?torului lor".
PMEmail Poster
Top
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

 


[ Script Execution time: 0.0311 ]   [ 14 queries used ]   [ GZIP Enabled ]