Home + Organizare + Divizii + Aeronautica + Arme + Decoratii + Operatii militare
Generali + Memorii, jurnale + Media + Primul razboi mondial + Forum
Romana English
Decoratii din perioada regala
Ordinul Mihai Viteazul
Ordinul Steaua Romaniei
Ordinul Coroana Romaniei
Medalia Virtutea Militara
Ordinul si medalia Bene Merenti
Medalia pentru Devotament si Curagiu
Ordinul Steaua Romaniei
Ordinul Steaua Romaniei, grad de cavaler cu panglica de Virtute Militara
Ordinul Steaua Romaniei, grad de ofiter cu panglica de Virtute Militara

Data constituirii: 10 mai 1877, prin Inalt Decret 1108/1877 (o prima varianta a ordinului a aparut inca din 1864)

Clase: Pana in anul 1937 ordinul se acorda in cinci clase: Cavaler, Ofiter, Comandor, Mare Ofiter si Mare Cruce. In anul 1937, Ordinul Steaua României a fost reorganizat in sase clase: Cavaler, Ofiter, Comandor, Mare Ofiter, Clasa I si Mare Cruce.

Descriere: In timpul celui de-al doilea razboi mondial s-au acordat doar insemne de tipul al doilea: o cruce albastră dublă care avea în centru un medalion roşu cu monograma regelui Carol I. Medalionul era inconjurat de o panglică albastră purtand deviza ordinului In Fide Salus, care la randul ei era inconjurată de o cununa din frunze de stejar. Pe revers era inscris anul infiintarii oficiale a ordinului (1877). Intre bratele crucii albastre erau cu acvile cu aripile intinse. Ordinul era suspendat de o coroana.

In anul 1938 au fost introduse insemnele de război ale ordinului care aveau doua spade incrucisate, plasate intre bratele crucii. Panglica era rosie cu câte o dunga argintie pe margini si una aurie la extremitati. Pentru vitejie In confruntarea cu inamicul, ordinul putea fi conferit si cu panglica Medaliei Virtutea Militara (o panglica rosie cu câte o dunga albastra la extremitati).

Numar de decoratii acordate: peste 1150 numai in timpul razboiului din 1877-78

Criterii de acordare: Se acorda ofiterilor, cu panglica de Virtute Militara, pentru fapte de arme deosebite si efectuarea de servicii exceptionale pe campul de lupta (cu panglica de Virtute Militara) sau pentru fapte obisnuite si servicii deosebite pe campul de lupta. In timpul celui de-al doilea razboi mondial era a doua decoratie militara ca importanta pentru ofiteri.

 Sus
Comentarii vizitatori Adauga comentariu
Nu sunt comentarii pentru acest articol