Romanian Military History Forum - Part of Romanian Army in the Second World War Website



Pages: (2) 1 [2]   ( Go to first unread post ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> The Road to the German-Soviet War, Peer Reviews Requested
Dénes
Posted: May 27, 2007 09:03 pm
Quote Post


Admin
Group Icon

Group: Admin
Posts: 4368
Member No.: 4
Joined: June 17, 2003



As I said, I had very little room in the book to include what I wanted to point out. Even so, I wrote much more than originally intended. Therefore, this is the best I could come up with, given the size and topic of the book (which is, after all, the air war on the Southern flank of the Eastern Front, not the political and military aspects of the origins of the German-Soviet war). Nevertheless, I am glad I could make my point and - hopefully - make some people think about it and dig further in, despite of the attacks I will most probably be subject of by the 'traditionalist' historians and their followers.

Gen. Dénes

P.S. Let me point out, again, that I distance myself clearly from Suvorov and his school of thought. My thesis is entirely different.

This post has been edited by Dénes on May 27, 2007 09:06 pm
PMEmail PosterUsers Website
Top
saudadesdefrancesinhas
Posted: May 28, 2007 05:16 pm
Quote Post


Sergent
*

Group: Members
Posts: 179
Member No.: 883
Joined: April 16, 2006



It is indeed much easier to criticise than to write these kind of introductory summaries.

But, you have, at least in my case, acheived your aim, in that I have continued reading, and gone back over, Gordetsky's book, whereas previously I had not gone further than 80 pages into it. So much goes on, that it is hard to keep track.

Many of the points you made, he supports, but adds more.

I wonder if views on the origins of Hitler's decision to attack Russia are not influenced by the subsequent Nazi and Soviet propaganda, and the way the war developed, making it seem like a predetermined ideological and racial clash.

While I have been reading Gordetsky's book, I have noted the manner in which he links Stalin and Hitler's actions to more traditional foreign policy objectives, while pointing out that Hitler always had some ideological basis to draw on if necessary, and if the need arose.
PMEmail Poster
Top
guina
Posted: May 29, 2007 07:29 pm
Quote Post


Plutonier major
*

Group: Members
Posts: 339
Member No.: 1393
Joined: April 16, 2007



Dear Denes
Most russian historians of the new wave accept this scenario in their books and documentary films that were presented on russian tv chanels until2001-2002.
Now ,oficialy this subject is a tabu, on tv at least.
In 2000 i saw an interview with marshal Konev (NTV Chanel,Shot earlier) in which he , with a broad smile on his face, half admits this scenario. Unfortunately,his memoirs,of the period 39-41 are still secret and there is little chance we will see them in the next decade.

P.S Romanian minister to Kremlin, G.Gafencu, left very interestig memoirs about the last two weeks before the war in Moscow.
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: June 02, 2016 05:47 pm
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 894
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009



Source : The Aleksandr N. Yakovlev (Internet) Archive
What Stalin knew about the aggression being prepared, 15 july 1940 – 17 june 1941
Document №17
Information of « Eshchenko (Eşcenko) » from Bukarest
24.03.1941
To Chief Intelligence Direction, General Staff, Red Army
In addition to the raport, «ABC» informed :
1) La Berlin Killinger a avut o mare dispută cu Himmler, care l-a acuzat că a adoptat o poziţie politică greşită în raport cu legionarii. Este vorba de faptul că Killinger a fost pe deplin solidar cu Аntonescu şi i-a acordat sprijin în lupta lui cu legionarii. Autorităţile militare germane din România l-au susţinut deasemenea pe Antonescu contra legionarilor. Nazişti în frunte cu Himmler au declarat că Killinger denaturează sprijinul politic al Germaniei în România.
Killinger a reuşit să declare în faţa lui Hitler şi a lui Goering că legionarii nu pot fi în prezent un sprijin pentru Germania şi că aici trebuie înfiinţat un nou partid politic.
Killinger urmează să revină pe 23 martie.
2) La întâlnirea Antonescu – Goering de la Viena s-a discutat despre rolul României în războiul pe care Germania îl va avea cu URSS. Încă de la întrevederea cu Hitler, Antonescu şi-a oferit serviciile pentru o participare la războiul contra URSS.
La Berlin s-a remarcat că Antonescu este extrem de ostil faţă de URSS şi la fiecare întrevedere cu factorii responsabili germani cere un război rapid contra URSS şi să i se dea posibilitatea să intervină contra URSS în primele rânduri.
La întrevederea cu Antonescu de la Viena, Goering i-a dat o serie de indicaţii pentru punerea de acord a planului de mobilizare a armatei române cu planul de mobilizare german, având în vedere un plan general de război cu URSS.
3) La Berlin sunt extrem de răspândite zvonurile despre un viitor război al Germaniei cu URSS.
Militariştii germani sunt îmbătaţi de succesele proprii. În rândul militarilor se afirmă că Armata Roşie este destul de slabă, că nu se poate opune armatei germane, că îi este inferioară ca mecanizare, că invazia până la Moscova şi Urali nu reprezintă o mare greutate pentru germani.
Se arată că URSS a fost mereu şi a rămas inamica Germaniei, că luptând cu Anglia, nu poţi lăsa în spate un aşa inamic ca URSS.
Unii exprimă şi asemenea idee : dacă Germania porneşte contra URSS, atunci Anglia în niciun caz n-o să ajute URSS. Ea ori va încheia imediat pacea cu Germania, ori va suspenda acţiunile militare contra Germaniei.
Militarii vorbesc : avem sub arme 12 milioane de soldaţi. Ei doresc să se bată şi să învingă. Trebuie să la dăm posibilitatea să se bată.
Unii indică chiar şi data – războiul cu URSS trebuie să înceapă în mai.
În prezent, la frontiera URSS de pe teritoriul fostei Polonii a fost transferată din Franţa o mare cantitate de armament.
4) Ambasada germană din Bucureşti remarcă în ultima vreme o amplificare a activităţii elementelor comuniste din România şi Ungaria. În general, Ungaria este considerată centru al propagandei comuniste în Balkani. Ultimele proteste, starea de spirit la Constanţa, Brăila, Galaţi din cauza lipsei produselor, sunt văzute la ambasadă ca mişcare comunistă, inspirată din URSS.
5) În cercurile germane se presupune că grecii vor capitula în zilele următoare. În caz contrar, trupele germane vor invada Grecia.
6) «…» informează că, din zvonuri din cercuri germane, în Moldova a fost trims un mare număr de muncitori germani, la construit hangare şi aerodromuri.
S-au dat indicaţii pentru a clarifica informaţia în detaliu.

(sent to Stalin, Molotov, Voroşilov, Beria, Timoşenko, Jukov)

This post has been edited by Petre on June 03, 2016 08:21 am
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: June 03, 2016 05:58 pm
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 894
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009



Source : The Aleksandr N. Yakovlev (Internet) Archive
What Stalin knew about the aggression being prepared, 15 july 1940 – 17 june 1941
Document №15
Information of « Eshchenko (Eşcenko) » from Bukarest
15.03.1941
To Chief Intelligence Direction, General Staff, Red Army
La 14 martie Korf a avut o întâlnire cu avocatul Socor, care a spus :
1) Un maior german care locuieşte în apartamentul unui prieten, I-a spus aceluia la o întrevedere : «S-a schimbat complet planul nostru. Ne ducem spre răsărit, în URSS. Luăm din URSS pâine, cărbuni, petrol. Suntem acum de neînvins şi putem continua războiul cu Anglia şi America».
2) Col. Rioşanu, fost prieten cu un ministru, prieten cu Antonescu, la o discuţie privată cu Socor a spus : «S.M.G. al Armatei române împreună cu germanii se ocupă acum cu elaborarea planurilor de război cu URSS. Că acest război e de aşteptat peste trei luni».
3) Din mai multe opinii Socor trage următoarea concluzie : «Nemţii se tem de o intervenţie a URSS în momentul în care ei intră în Turcia. Dorind să preîntâmpine un pericol din partea URSS, nemţii vor să preia iniţiativa şi să execute primii o lovitură, să ocupe cele mai importante raioane economice ale URSS şi întâi de toate Ucraina».
4) În Bucureşti întâlneşti mulţi soldaţi germani nou veniţi, mai ales mulţi cu vârste 17–18 ani, având însemnele aviaţiei (însemnul aviaţiei pe fond grena).
5) Circulă zvonul despre venirea lui Hitler la Bucureşti. Că la Bucureşti a venit deja o parte din garda personală a lui Hitler.
Grat informează : în Moldova s-a introdus cenzura la toată corespondenţa. Nemţii se află în număr mare pe graniţa iugoslavă. Conducerea CFR a încheiat cu Societatea germană Todt un contract prin care toate lucrările de amenajări la calea ferată să fie executate de Soc. Todt.

(Sent to Stalin, Molotov, Voroshilov, Kuznetsov, Berya, Golykov)


Document №17
Information of « Eshchenko (Eşcenko) » from Bukarest
26.03.1941
To Chief Intelligence Direction, General Staff, Red Army
«ABC» informed :
«După întoarcerea de la Berlin l-am informat pe scurt pe consilierul Hoffmann că există zvonuri despre un viitor conflict între Germania şi URSS.
Hoffmann a arătat că nu e la curent cu acestea, dar mi-a spus următoarele :
«Acum câteva zile am avut o discuţie cu Ministrul de stat M. Antonescu, pe care îl consider prietenul meu român. Antonescu mi-a spus că unchiul său, Conducătorul Statului Antonescu, încă de la întâlnirea cu Hitler din ianuarie a fost inclus chiar de Hitler în planurile războiului Germaniei contra URSS şi că despre asta au mai discutat iar Antonescu şi Hitler la Viena. După părerea lui M. Antonescu, legat de aceste discuţii sunt în desfăşurare în prezent măsurile româneşti pentru mobilizare şi alte pregătiri militare ale conducerii Armatei române. Mai multe prierenul meu Antonescu n-a dorit să-mi spună. Doar în încheiere mi-a mai precizat că el consideră ca fiind critică luna mai pentru conflictul cu URSS şi că pe baza datelor, Conducătorul Statului Antonescu a promis Germaniei participarea activă a României la campania germană contra URSS».

(Sent to Stalin, Molotov, Timoshenko, Zhukov)


Document №36
Special information from Intelligence Direction, General Staff, Red Army
«About the military preparations of Romania»
№ /660586, 5 june 1941.
Armata română execută pregătire de luptă.
De la mijlocul lunii aprilie comandamentul român a trecut la creşterea efectivelor armatei. Chemarea rezerviştilor şi ofiţerilor de rezervă începută la 21 aprilie a luat caracter de mobilizare generală secretă. Instrucţiuni privind mobilizarea în termen scurt au fost înmânate direct mobilizaţilor. Instrucţiunile au fost înmânate de echipe special pregătite. Trimiterea mobilizaţilor a avut supraveghere specială din partea poliţiei.
La 1 iunie 1941 compunerea trupelor române era următoarea:
Аrmate 3, Corpuri de Armată 7, Div.infanterie 20, Div.gardă 1, Div. inf. motorizate 1, Div. cavalerie 4, Brigăzi trăgători munte 4, Brig. indep. cavalerie 2, Brigăzi motomecanizate 1, Brigăzi de fortificaţii 2.
Dinte acestea în Moldova se află 9 div. inf, 2 div. cav, 2 brig. munte şi, din date neverificate, la Piatra a fost remarcată o brig.motomecanizată.
La această grupare se poate adăuga Gruparea dobrogeană, constând din 2 div. inf şi o brig. cav.
Astfel, contra URSS sunt adunate 11 div. inf, 2 div. cavalerie, o brigadă mecanizată, 2 brig. munte şi o brig. indep. cavalerie.
Folosind toate resursele umane şi cu armament german, Armata română poate ajunge la 40 div. inf., totalizând până la 1,800,000 oameni.
În ultima jumătate de an comandamentul român a acordat o atenţie specială unităţilor de aviaţie, de tancuri şi de geniu. Sub conducerea ofiţerilor germani la Reg. 1 şi 2 tancuri, precum şi în Şcoala de aviaţie de la Tecuci, corpul ofiţeresc din Armata română a parcurs şi parcurge instruire susţinută. 380 ofiţeri cu pregătirea încheiată au fost trimişi la unităţile amplasate în Moldova.
Se remarcă prezenţa unui Corp de cavalerie, până acum cavaleria nu era reunită într-un Corp.
Armamente pentru Armata română vin de la Fabrica Skoda şi din Germania.
Ofiţerii Armatei române au primit în luna mai hărţi cu partea sudică a URSS.
În prezent în Moldova sunt reduse trenurile de pasageri 10 zile.
Din informaţii oficiale, în partea de nord a României se concentrează trupe.
În fâşia de graniţă cu URSS se observă trupe terestre ocupând tranşeele din prima linie.
Se confirmă evacuarea instituţiilor de stat din oraşele Moldovei, de asemenea populaţia din zona de graniţă. BNR şi-a evacuat arhiva din Bucureştiа la Predeal. Există dispoziţii să fie amenajate în oraşe şi sate, cu forţele proprii ale fiecărei familii, tranşee sau adăposturi primitive de bombe până la 15 iunie.
Ministerul a dat indicaţii privind examenele de absolvire în şcoli, astfel ca clădirile să fie pregătite pentru cazărmi şi spitale. Examenele trebuie să se încheie la 10 iunie. Se notează chemarea la înrolare a studenţilor din ultimii ani la medicină, ca şi a studenţilor de alte specialităţi.
Ofiţerii SMG român confirmă că din daclaraţii neoficiale ale lui Antonescu, războiul dintre România şi URSS trebuie să înceapă curând.
Şeful Direcţiei Cercetare a St.Maj.General al Armatei Roşii
Gen.locotenent Golikov

(Sent to Stalin, Molotov, Voroshilov, Timpshenko, Berya, Kuznetsov, Jdanov, Zhukov, Malenkov)


Document №37
Special information from Intelligence Direction, General Staff, Red Army «About the military preparations of Romania»
№ /660606, 7 june 1941.
Mobilizarea din România este confirmată de multe surse. Sunt chemate contingentele 19 - 42 ani. Chemarea se face cu telegramă. Este mobilizat concomitent şi efectivul de cai şi căruţe.
În urma mobilizării Armata română va ajunge la un milion de oameni şi poate desfăşura până la 30 divizii.
Căile ferate, reducând mişcările de pasageri şi mărfuri obişnuite, execută transferuri către Moldova şi Nordul Dobrogei ale trupelor germane venite din Iugoslavia şi Bulgaria, de asemenea armamente (artilerie, tancuri, proiectoare, etc.) şi muniţie de război.
În ceea ce priveşte Germania, aici de la 4 iunie au fost reluate transporturi intense pe calea ferată şi autostrada dintre Kustrin şi Frankfurt (ambele pe Oder, la est Berlin) către est. Sunt transportate efective umane, tancuri, artilerie grea, a.a şi de câmp, transportoare, proiectoare şi combustibili.
Raionul Poznan reprezintă literalmente o tabără militară.
În acelaş timp se remarcă continuarea întăririi trupelor germane la graniţă prin aducerea unor unităţi de la …
Concluzii :
Considerînd în mod corespunzător mobilizarea românească ca mijloc de a continua întărirea flancului drept german în Europa, se impune acordarea unei ATENŢII DEOSEBITE întăririi trupelor germane care continuă pe teritoriul Poloniei.
Şeful Direcţiei Cercetare a St.Maj.General al Armatei Roşii
Gen.locotenent Golikov

(Sent to Stalin, Molotov, Voroshilov, Timoshenko, Jdanov, Malenkov, Zhukov, Kuznetsov, Berya)

This post has been edited by Petre on June 03, 2016 06:03 pm
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: January 22, 2017 06:27 pm
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 894
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009



Sourse - Net (rus)
The informations of «Еshtchenko» ( Eşcenko ) from Bukarest about the german point of view on the positions of Romania and Russia

14.04.1941
To the Chief Intelligence of General Staff, Red Army

ABC informează : imediat după ce s-a reîntors, Killinger a avut mai multe discuţii cu Antonescu. Detaliile sunt următoarele :
1. Killinger l-a informat că Hitler vede în el singura persoană la conducerea statului român şi o garanţie pentru evoluţia liniştită a României, de care Germania este interesată.
2. O intervenţie a României de partea Germaniei nu este prevăzută. Germania se gândeşte să încheie singură victorioasă acest conflict, pentru care dispune de mijloace militare bogate.
3. Antonescu nu trebuie să fie îngrijorat de poziţia Rusiei, pentru că aceasta se fereşte vădit să intervină contra Germaniei, deoarece este prea slabă pentru a-şi asuma riscul unui conflict cu Germania. Rusia ştie că orice acţiune militară contra României, ale cărei graniţe sunt garantate deschis de Berlin, ar stârni o lovitură de răspuns din partea Germaniei. România nu trebuie să provoace URSS, deoarece în prezent Germania, până când nu încheie războiul în Sud-est, vrea să evite o ciocnire cu URSS. De aceea trebuie arătată o anumită îngăduinţă în cazul conflictelor de frontieră, evitând potestele şi în nici un caz să nu se recurgă la măsuri de răspunsuri militare. Conducerea de la Berlin interzice ferm lovirea avioanelor ruseşti.
4. Antonescu a adus mereu vorba la Bassarabia, după cum a declarat Killinger. O va primi, dar acum nu trebuie să ne legăm de Rusia. Momentul ruperii cu URSS îl stabileşte Berlinul, nu Bucureştiul. Ruşii trebuie doar să acţioneze la fel ca până acum, şi atunci le rupem gâtul rapid.
Flirturile cu Turcia şi Yugoslavia vor costa Moscova. Toate astea reprezintă un material minunat pentru o Cartă albă germană, care va fi o avanpremieră publicistică la războiul cu Rusia.
Însă toate forţele trebuie concentrate pentru scopul imediat. Rusiei nu i-a venit încă rândul.
5. Killinger a declarat că el este convins că reconcilierea între Legiune şi general nu este posibilă. Generalul i-a spus că în mod automat ar cere sprijinul armatei, care este 100% cu el, dacă dacă s-ar împăca cu Legiunea.
Pe România n-o ajută arhanghelul Mihail, ci o armată capabilă de luptă şi deşi Legiunea se bucură de prestigiu în Germania, generalul nu poate totuşi să admită participarea ei la conducerea Statului.


Către tov. Panfilov, tov. Dronov, tov. Stalin, tov. Molotov.
PMEmail Poster
Top
Petre
Posted: June 22, 2017 05:59 am
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 894
Member No.: 2434
Joined: March 24, 2009



Source : Net (rus)

Note of NKVD USSR to the Central Committee of the Com. Party to I.V. Stalin, V.M. Molotov

№ 4459, 22 oct.1940, Top Secret

NKVD URSS prezintă transcrierea discuţiei … сu căpitanul Grolmann – aghiotantul gen. Daluege – rudă cu Şeful St.maj. al gen. Lutz.
Germania contează pe terminarea războiului contra Angliei nu mai târziu de primăvara anului următor. Аviaţia britanică de vânătoare şi apărarea A.A. s-au dovedit de două ori mai puternice decât au estimat germanii. Această situaţie şi vremea rea din august-sept. au făcut ca eficienţa bombardamentelor germane să fie cu 40% mai redusă decât se aştepta.
În cercurile Comandamentului militar suprem se vorbeşte deschis de inevitabilul război contra URSS, considerând că Un. Sov duce o politică curtenitoare faţă de Anglia şi SUA, ceea ce Germania nu tolerează. În aceleaşi cercuri se consideră că Germania nu a renunţat la ideile ei de «înaintare spre Est» şi va veni vremea când «pe calea politicii sau a forţei, graniţa de est va fi împinsă înapoi».
Referitor la scopul intrării trupelor germane în România, părerea generală este că prin aceste măsuri Germania şi-a asigurat petrolul şi grâul românesc şi în fapt a făcut din România un aliat militar. La toate acestea Germania, considerând foarte precară situaţia politică internă din România, prin aducerea trupele sale a decis să întărească regimul gen. Antonescu. În pofida afirmaţiilor oficiale că în România au fost trimise numai unităţi de instrucţie, cercurile militar-politice din Germania nu fac secret că numărul trupelor germane din România atinge 120,000 oameni.


USSR People s commisar of internal affairs, L. Berya
PMEmail Poster
Top
0 User(s) are reading this topic (0 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Topic Options Pages: (2) 1 [2]  Reply to this topicStart new topicStart Poll

 






[ Script Execution time: 0.0118 ]   [ 14 queries used ]   [ GZIP Enabled ]