Romanian Military History Forum - Part of Romanian Army in the Second World War Website



  Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Armagedon I report
21 inf
Posted: March 02, 2011 06:32 pm
Quote Post


General de corp de armata
*

Group: Retired
Posts: 1512
Member No.: 1232
Joined: January 05, 2007



source: http://www.progression.net

Raportul Armaghedon I
Raportul Armaghedon despre starea armatei
I. LOGISTICA
I.1.Echipamentul
Echipamentul primit de trupă este de o calitate extrem de slabă atât din cauza vechimii cât si datorită calitătii proaste a materialelor. De exemplu, în anul 2001, trupa a primit bocanci fabricati în 1985, uniforme croite în 1992 si măsti contra gazelor din 1975. Bocancii se rup extrem de usor, tălpile acestora cedează în cel mult o lună. În plus, administratorii de companie, noua titulatură a plutonierilor de companie nu se preocupă ca fiecare soldat să primească exact mărimea necesară. Din comoditate se merge pe ideea că, în final, piciorul "se va da" după bocanc, cu rezultate dezastruoase asupra stării de sănătate a trupei. La fel se întâmplă si în cazul uniformelor. Acestea sunt croite prost, din materiale de slabă calitate si refolosite peste limita permisă de regulamente. Cazurile în care soldatii se instruiesc cu tinuta ruptă sunt extrem de numeroase... Militarii sunt obligati să poarte lenjeria specială oferită de Armată. Numai că materialele din care este confectionată aceasta nu permit

respiratia corpului. Alocarea drepturilor, respectiv, a pastei de dinti si de ras, a lamelor, săpunului, cremei de ghete se face cu întreruperi de câteva luni din cauza lipsei fondurilor.

I.2. Cazarmare
Supraaglomerarea unitătilor prin înfiintarea Bazelor de Instructie (B.I.) a determinat înrăutătirea conditiilor de cazare a militarilor. Desi Regulamentul Serviciului Interior (RG 1) prevede ca în dormitoare fiecare militar să dispună de câte 10 mc de aer, acest lucru nu se întâmplă. Un dormitor de 100 de oameni este ceva obisnuit în Bazele de Instructie, cu paturi supraetajate si cu un spatiu de circa 30 de cm între paturi. WC-urile, care se află la mică distantă de dormitor nu sunt dezinfectate din lipsă de clor, ceea ce sporeste riscul aparitiei unor focare de infectie. Contrar prevederilor RG1, uscătoarele de haine care ar fi trebuit să existe pe lângă fiecare dormitor sunt aproape inexistente.

I.3. Hrana
În ciuda meniurilor stabilite si care ar trebui să contină 4.000 de calorii pe zi, hrana soldatilor abia dacă are în jur de 2.500-3.000. Desi din depozitele de alimente se livrează cantitătile de alimente necesare, o parte din acestea nu mai ajung în farfuriile soldatilor. Această situatie a fost sesizată în nenumărate rânduri si de presa militară, fără nici un rezultat concret însă. Meniul trupei se bazează, în mare proportie, doar pe fasole si cartofi; hrana, de cele mai multe ori necomestibila, este extrem de deficitară în privinta continutului de vitamina C, ceea ce determină aparitia unor forme incipiente de scorbut.

I.4. Sănătatea
Infirmeriile din unitătile militare nu sunt încadrate cu personal suficient. În cazul în care există personal, acesta tratează superficial problemele de sănătate cu care se confruntă militarii. Medicamentele de care dispun infirmeriile sunt insuficiente si, uneori, depăsite moral (este cazul, de exemplu, al tetraciclinei folosite pe post de antibiotic).
Ceea ce este, poate, mai grav, este faptul că, în cazul în care un medic acordă, totusi, atentie unei probleme medicale, scutirea acordată unui militar nu este recunoscută de comandantii militari. Au fost semnalate cazuri, în special în Bazele de Instructie, în care militarii bolnavi au fost scosi la program, desi erau scutiti de efort fizic de către medici.
Cabinetele stomatologice nu sunt dotate cu aparatura corespunzătoare, iar, uneori, medicii stomatologi sunt pusi în situatia de a acorda consultatii de medicină generală.
O mare problemă cu care se confruntă marea majoritate a unitătilor militare o constituie igiena precară a militarilor. Pe de o parte, soldatii sunt obligati să poarte numai lenjeria si ciorapii oferiti de armată, iar dacă la inspectia de dimineată sunt descoperiti că au chiloti sau ciorapi "civili" sunt pedepsiti. Numai că lenjeria oferită de Armată nu lasă corpul să respire, după o zi de instructie transpiratia nu se evaporă. În plus, lenjeria este schimbată o dată pe săptămână. În ceea ce priveste ciorapii, militarii primesc trei perechi pentru un ciclu de instructie de patru luni.
O altă problemă în ceea ce priveste igiena o constituie spatiile insalubre în care militarii servesc masa. Soldatii nu se pot spăla pe mâini înainte de intrarea la masă, deoarece nu există chiuvete la intrarea în cantină iar acolo unde există, acestea sunt plasate la iesirea din sala de mese. Tăvile în care militarii îsi iau farfuriile cu mâncare sunt murdare de grăsime deoarece personalul de serviciu din sala de mese nu le spală. Tacâmurile sunt murdare din acelasi motiv iar medicii de unitate nu se interesează să remedieze aceste deficiente.

I.5. Baza materială
La acest capitol unitătile sunt extrem de deficitare. Bazele de instructie, de exemplu, nu posedă căsti de otel pentru toti militarii iar completele de protectie chimică sunt ca si inexistente. Cu mari eforturi se reuseste confectionarea de tinte pentru instructie. Un exemplu interesant îl constituie cazul DEVO. DEVO - Dispozitivul Electrooptic pentru Verificarea Ochirii - este constituit dintr-o tijă care se introduce în teava armei. În momentul în care militarul apasă pe tragaci, din capătul tijei se proiectează pe un panou o rază în infrarosu care activează anumiti senzori. În acest fel se pot verifica deprinderile căpătate de soldati în procesul de instructie a tragerii si se pot corecta rapid si ieftin deficientele. Însă, desi avantajele folosirii DEVO sunt mai mult decât evidente, această instalatie nu se mai foloseste desi aproape că nu există unitate care să nu o posede chiar în mai multe exemplare.

II. FACTORUL UMANII.

1. Cadrele
Există două categorii antagoniste de ofiteri în Armată: cei care s-au format înainte de 1989 si cei care au preluat functii de comandă după. Problema cu care se confruntă Armata este că prea putine cadre care s-au format în ultimii ani detin functii de conducere importante. Cu toate acestea, o caracteristică relevantă o constituie la ambele categorii lipsa de cultură si incapacitatea de a-si dezvolta un orizont de gândire care să depăsească limitele cazărmii. Pregătirea psihologică lipseste aproape cu desăvârsire.
Acest lucru nu înseamnă că nu există si exceptii, irelevante, însă. Alarmant de multe cadre au pasiunea alcoolului, pe care-l consumă în cantităti imense chiar si în timpul serviciului. Această stare a fost determinată de mai multi factori printre care insuficienta motivare financiară sau lipsa locuintelor pentru cadre. În plus, aplicarea programului de restructurare a armatei a dus la suprasolicitarea cadrelor din unitătile active din cauza lipsei de personal.
Un factor important în ceea ce-i priveste pe militarii angajati pe bază de contract l-a constituit anul trecut retrogradarea acestora de la gradul de sergent la cel de caporal. Nemultumiti de această situatie, aproape toti fostii sergenti angajati, deveniti caporali, au renuntat să mai vină la serviciu în uniformă.

II.1. Trupa
În general, soldatul român care-si satisface stagiul militar cu termen normal sau redus este privit de către cadrele militare ca un sclav. Nu doar pentru că trebuie să execute corvezile prevăzute prin regulamente, ci si pentru că un comandant are drepturi aproape nelimitate asupra soldatilor din subordine. Aceste drepturi s-au împământenit în ultimii ani, chiar dacă nu sunt prevăzute de regulamente. Soldatul este obligat să repare televizorul sau masina comandantului, fie el subofiter sau ofiter, să-i aducă băutura la întoarcerea din permisie, sau să-l împrumute cu bani pe acesta.
Soldatul român nu este motivat să-si satisfacă stagiul militar, care este privit doar ca o pierdere inutilă de timp si bani. În plus, putinul elan patriotic cu care vine soldatul în cazarmă este rapid spulberat de tratamentul aplicat de către superiori.
În mod paradoxal, institutia Armatei, atât de bogată în ceea ce priveste cultura organizatională (simboluri, ceremonii, traditii, etc.), foloseste ineficient acest instrument de conditionare a performantelor si functionalitătii.
Nu este lipsit de importantă faptul că în unele unităti soldatilor li se solicită bani pentru diversele cheltuieli legate de materiale de întretinere: ulei de armă, vopsea sau var.
O situatie alarmantă o constituie discriminarea etnică practicată de gradati si de ofiterii inferiori fată de soldatii apartinând minoritătilor maghiară si rromă. Acestia sunt pusi să execute corvezile cele mai neplăcute (să curete WC-urile, de exemplu), iar în marea majoritate a timpului sunt jigniti în mod sistematic cu apelative peiorative : "bozgori" - maghiarii sau "tigani borâti" - rromii. Pentru distractia gradatilor, maghiarii (care în cele mai multe cazuri vorbesc foarte prost limba română) sunt obligati de gradati sau ofiteri să defileze citind "Treceti batalioane române Carpatii", iar rromii trebuie să danseze ursul sau să cânte cântece de petrecere.

III. FACTORUL PSIHOLOGIC

III.1. Fisele de cunoastere
La sosirea în cazarmă, fiecărui soldat i se întocmeste o fisă de cunoastere psihologică. Desi, teoretic, acestea ar trebui să fie folosite pentru realizarea unui portret psihologic al fiecărui militar, în realitate fisele sunt considerate de către ofiteri doar o muncă birocratică inutilă. Informatiile cuprinse în fisele de cunoastere se referă atât la datele antropologice ale fiecărui soldat, datele personale, cât si date cu privire la anturajul acestuia si contin câteva elemente de identificare a tipului de personalitate căruia îi apartine. Fisele ar trebui să fie completate cu maximă atentie, însă, de cele mai multe ori, ele sunt completate la întâmplare, mai ales în ceea ce priveste datele antropometrice. Chiar si asa, fisele nu sunt studiate de către comandantii de plutoane (nepregătiti din punct de vedere psihologic), desi ar putea oferi informatii valoroase despre militari. În acest mod comandantii pierd ocazia de a-si cunoaste oamenii din subordine si, mai ales, de a-i întelege. Se ajunge astfel la situatii în care anumite probleme, cum ar fi incapacitatea soldatului de a-si coordona miscările sau încetineala cu care acesta dă răspunsuri să fie considerate rea-vointă si pedepsite ca atare. Incompetenta în materie de cunoastere psihologică determină comandantii să facă erori grave în gestiunea conflictelor, care sunt rezolvate, de cele mai multe ori, prin abuzul de putere al celui mai mare în grad.

III.2. Recompense si sanctiuni
Desi există o clasificare a acestora, în realitate nu se tine seama de acest lucru, preferându-se să se pedepsească chiar si prima greseală cu o sanctiune cât mai dură. În mod ilogic, sanctiunile sunt acordate chiar si pentru greseala cea mai neînsemnată, însa recompensele nu, considerându-se că îndeplinirea unei sarcini, oricât de dificile, este firească, si, deci, nu mai trebuie răsplătită. Desi pedepsele colective sunt interzise, greseala unui singur soldat determină pedepsirea întregii subunităti.
Permisiile sunt acordate contra unor beneficii: gradatii care propun soldatii pentru permisii le conditionează acest lucru de aducerea unor pachete cu mâncare de acasă, iar ofiterii care le aprobă asteaptă sticle cu băutură de la soldati.

IV. Pregătirea

IV. 1. CLRMG
Orele afectate în programul de instructie pentru CLRMG (acronim pentru Cunoasterea Legilor si Regulamentelor Militare Generale) sunt de cele mai multe ori înlocuite cu ore de instructie de front. Conform programului, regulamentele militare sunt studiate în general după ora 16.00, când cadrele militare sunt plecate acasă iar de supravegherea militarilor se ocupă gradatii. Acestia sunt liberi să-si scoată subordonatii la instructie, deoarece nici un ofiter nu va interzice acest lucru. În plus, regulamentele sunt extrem de putine, în mare măsură datând de dinainte de 1989. Chiar dacă în anul 2000 a apărut o nouă versiune a RG1, exemplarele sunt rare.
În plus, mai grav ni se pare că militarilor în termen nu le sunt prelucrate nici măcar notiuni elementare de DIU (Drept Umanitar International), care cuprinde între altele, tratamentul aplicat populatiei civile în caz de conflict armat precum si drepturile prizonierilor. Orele de DIU există în programul de instructie dar nimeni nu le acordă atentie.
În ceea ce priveste CLRMG, mai grav este că o mare parte a ofiterilor nu cunosc în mod clar prevederile regulamentelor. Trebuie precizat faptul că, desi România a aderat la Tratatul de interzicere a minelor antipersonal, instructia militarilor cuprinde inclusiv acest punct. Nu doar studierea minelor în calitate de concept, ci chiar modul de utilizare,
instalare, etc. .

IV.2. Instructia
După cum am precizat deja, principala componentă a instructiei o reprezintă pregătirea fizică si instructia de front (întoarcerile de pe loc si din mers, pasul de defilare, punerea si scoaterea baionetei). Instructia tactică este neglijată, modalitătile de comunicare (telefonie, statii radio, etc.) sunt tratate extrem de superficial si doar la nivel teoretic iar componenta motorizată (TAB) la fel. Predomină în continuare conceptia potrivit căreia succesul în luptă este asigurat de atacul la baionetă cu strigăte de "URA".
Desi puterea de foc a grupei de infanterie s-a schimbat prin introducerea mitralierei de companie, tactica de luptă a grupei se bazează în continuare pe sprijinul de foc al trăgătorului de la pusca mitralieră. În ceea ce priveste interoperabilitatea dintre arme, această notiune lipseste chiar ca si concept.

V. CONCLUZII
Armata Română nu este capabilă să riposteze în cazul unui atac. Acest lucru îl vom demonstra pe larg într-un raport viitor dedicat unitătilor operative. Armata nu se poate baza pe loialitatea soldatilor, tratati ca niste sclavi, slab instruiti si prost echipati si nici pe tehnica de luptă învechită moral si fizic. Soldatul român este tratat ca un sclav, iar lipsa unei motivatii îl determină pe acesta să trateze extrem de superficial serviciul militar. Nu trebuie neglijată nici lipsa consilierilor psihologici din unităti, fapt ce a detrminat o crestere alarmantă a numărului de sinucideri si dezertări în ultimii ani. Desi s-a mediatizat intens reintroducerea preotilor militari, extrem de putine unităti au asa ceva, iar soldatilor nu li se permite să meargă la biserică. Igiena si starea de sănătate a militarilor sunt neglijate, hrănirea soldatilor se face la un nivel extrem de slab (s-a ajuns ca, în goana după profit, societătile care au contract de furnizare a hranei să amestece resturile zilei anterioare realizând performanta de a oferi cartofi amestecati cu fasole), instructia este deficitară la numeroase capitole.
Factorii de decizie ar trebui să se implice pentru a schimba această stare de lucruri.

The only thing that I never saw was the discrimination of the minorities: we had no gipsies, the only hungarian we had was asigned to medical bay and we had rarely contact with him and we respected him as he took care of us when we were sick (as the military doctor was rather a trench digger than a medic, he was so incompetent) and the only ukrainian we had was sent almost from the begining to Military School to teach cadets I dont know what as he was a teacher in civilian life, and we never saw him back.
PMEmail PosterUsers Website
Top
dragos
Posted: March 04, 2011 08:27 pm
Quote Post


Admin
Group Icon

Group: Admin
Posts: 2397
Member No.: 2
Joined: February 11, 2003



Who is the author of this report?
PMUsers WebsiteYahoo
Top
ANDREAS
Posted: March 04, 2011 11:11 pm
Quote Post


Locotenent colonel
*

Group: Members
Posts: 814
Member No.: 2421
Joined: March 15, 2009



PMEmail PosterYahoo
Top
21 inf
Posted: March 05, 2011 06:16 am
Quote Post


General de corp de armata
*

Group: Retired
Posts: 1512
Member No.: 1232
Joined: January 05, 2007



QUOTE (dragos @ March 04, 2011 10:27 pm)
Who is the author of this report?

As far as I know, the report was anonimous. Despite this aspect, the facts presented were true. I experienced the same minuses in the army in 2000: old and improper uniforms, lack of hot water for washing (they gave us hot water only 30 minutes per week, saturday, for showers for a 50 men company, who were showering in 3 consecutive groups), old and improper boots (as I had 45 size for boots, I was almost a week in my civilian boots, as they couldnt find me the apropiate size - initially they throw me a 42 size and told me that now I have boots! - the situation was the same with another 10% of the platoon having 44/45 size), we had no heating of the room we were sleeping - an we were in February, at 5 o'clock in the morning no one slept, as it was too cold in the room, the sick bay had as medicines only aspirin and if you were in severe condition, you was not sent to military hospital, as you didnt gave the oath yet - I was sick and I called home to sent me antibiotics and C vitamin, we didnt had the aiming devices for training described in the report, the oficers were using the old "prisma" to teach us how to aim, the food was good only in the first month, after that we couldnt eat it as it stink and we relly in "Eugenia" and coffee all day long or on the food we bring from home (the lucky ones), soap and tooth paste we received only in the first day in the army, after that we received none, a lot of our officers were boozing and some of them came at work already drunk, the "şpaga" was normal if you wanted to receive a permision to go home and consisted on everything, from booze to services for officers. We were never beaten as we were "TR", but the "genişti" unit which served in the same barracks was beaten with stick, psichological preparation was zero, even if we had a oficer in charge with it and things might continue. In all, it was for long time a living hell, regarded by most of us a waste of energy, time and money and a perfect show for human stupidity and hidious character of army oficers who gave nothing on us, common soldiers. As I said before, the only thing that I never saw was ethnic discrimination.
PMEmail PosterUsers Website
Top
dacliber
Posted: March 05, 2011 07:17 am
Quote Post


Fruntas
*

Group: Members
Posts: 64
Member No.: 1849
Joined: February 16, 2008



I was in military service in 1998, UM 01407 tanks Roman but many of the things described in the article seem unlikely ... There not have been problems with food, medical services, uniforms ... I remember I was the second generation wearing camouflage uniform and was terribly proud of them ...
"Cadrele" were indeed problems with drinking but I think it is a general feature of the army ...
We play every week foot ball whit the oficers till the last day...


--------------------
B
PMEmail Poster
Top
dragos
Posted: March 05, 2011 09:22 am
Quote Post


Admin
Group Icon

Group: Admin
Posts: 2397
Member No.: 2
Joined: February 11, 2003



The article is no longer actual. The military service is no longer compulsory, but contract based volunteering, so there is no reason for the soldiers to see the army as slavery and waste of time (as long as they choose this, instead of being slaves on a construction site). This also made other points of the report void, for example there is no reason now for overcrowding or excessive reuse of the uniforms.

We can see the author are amateurish and they try to find every possible reason to depict the army as bad.

"este cazul, de exemplu, al tetraciclinei folosite pe post de antibiotic" - but tetracycline is indeed an antibiotic !

But some points have some truth for the army before 2000, and it serves as an interesting read, if not amusing on some parts biggrin.gif
PMUsers WebsiteYahoo
Top
dead-cat
Posted: March 05, 2011 02:44 pm
Quote Post


Locotenent
*

Group: Members
Posts: 559
Member No.: 99
Joined: September 05, 2003



i heared similar things from friends who "served" in the 90ies. the collection of the stories would yield a similar report but individually they experienced some of the things above, but not all of them. those from my promotion who actually went to the army (i finished university in '96 and we were all sent to officer schools) did not complain about much except the quality of the food.
i declared myself unfit and did not go. biggrin.gif
PMYahoo
Top
21 inf
Posted: March 05, 2011 05:05 pm
Quote Post


General de corp de armata
*

Group: Retired
Posts: 1512
Member No.: 1232
Joined: January 05, 2007



As now there are no more draftees in the army, of course the report is zero now. But in those years it was denied it was true. I was in an infantry unit and i was TR.
PMEmail PosterUsers Website
Top
Radub
Posted: March 05, 2011 05:25 pm
Quote Post


General de corp de armata
*

Group: Members
Posts: 1670
Member No.: 476
Joined: January 23, 2005



If this is "Armaghedon 1", then this was released in 2002.
There were at least 7 such reports since then.
The report is not regarded as a serious report anymore, especially because of its anonimity, lack of references to sources or research methodology. I guess, today this would be called a "blog" rather than journalism.
http://www.stareapresei.ro/fenomenul-%e2%8...0%9d-10531.html
Radu
PMEmail PosterUsers Website
Top
0 User(s) are reading this topic (0 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

 






[ Script Execution time: 0.0086 ]   [ 14 queries used ]   [ GZIP Enabled ]