Romanian Military History Forum - Part of Romanian Army in the Second World War Website



  Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Antonescu and Hitler - a recent newspaper article
ioni
Posted: January 09, 2004 03:58 pm
Quote Post


Soldat
*

Group: Members
Posts: 11
Member No.: 186
Joined: January 09, 2004



Hi,

Please see the link below (only in romanian).

http://www.ziaruldeiasi.ro/local/iasi/01.ro.html

Cristian
PM
Top
Indrid
Posted: January 10, 2004 07:05 am
Quote Post


Sublocotenent
Group Icon

Group: Banned
Posts: 425
Member No.: 142
Joined: November 15, 2003



are you sure the link is good? cause there is no article about hitler there....
PMICQ
Top
Alexandru H.
Posted: January 10, 2004 10:43 am
Quote Post


Sergent major
Group Icon

Group: Banned
Posts: 216
Member No.: 57
Joined: July 23, 2003



Second the last inquiry
PMUsers Website
Top
Dr_V
Posted: January 12, 2004 10:39 pm
Quote Post


Caporal
*

Group: Members
Posts: 146
Member No.: 71
Joined: August 05, 2003



Hey man, the link was good when "ioni" posted it, but that site is a virtulal newspaper and is quickly updated with the latest articles.

The story was there and was also on TV news yesterday evening.

As for what I'm thinking about it... it's a bit hard to tell. It's not impossible, even quite probable that such a meeting took place. But there are a couple of things that bother me about it:

First it's quite unusual that a Navy lieutenant that had no previous involvement at that high level of diplomacy was invited only to "complete the Romanian dellegation". I don't see even why Antonescu felt any need for a bigger group of Romanian officers and even if he did I don't see why wasn't he able to get a higher-ranking officer or even someone from the Navy headquarters, someone that could really represent the Romanian Royal Navy.

Than I'm a bit skeptical that Hitler would accept in his bunker a complete stranger without a consistent security check. The security services couldn't possible clear someone so quickly and I'm not sure that the Furer would risk accepting at his table a potencial threat to his safety.
PM
Top
Florin
Posted: January 16, 2004 06:53 am
Quote Post


General de corp de armata
*

Group: Members
Posts: 1879
Member No.: 17
Joined: June 22, 2003



QUOTE
...... The story was there and was also on TV news yesterday evening......


I read with interest your comments. But they are around a fact which we, the guys who could not read the Internet newspaper as it was, or could now see the Romanian TV news, are not aware of.

So briefly... to save your time: what is this about?

Florin
PM
Top
Victor
Posted: January 16, 2004 07:29 am
Quote Post


Admin
Group Icon

Group: Admin
Posts: 4350
Member No.: 3
Joined: February 11, 2003



For those who did not read the article (unfortunately Romanian only):
QUOTE
Ieseanul care a stat la masa cu Adolf Hitler
 Avocatul iesean Mircea Paun este singurul roman in viata care a luat prinzul cu temutul dictator nazist, chiar in buncarul acestuia de la Rastenburg. Comeseni i-au fost nume infricosatoare: Goring, Gobles, Donitz, Ribbentrop, Borman. Ieseanul era pe atunci tinar ofiter de marina si a fost luat la repezeala, pentru a completa mica suita a lui Antonescu. Maresalul roman a plecat in pripa la negocieri cu conducerea Germaniei naziste, in conditiile in care frontul de est dadea semne ca pica in fata rusilor. La austera masa s-a servit salata de spanac, friptura de vita si vin. Mircea Paun are acum 84 de ani si este singurul in viata de la acea masa.
 \"Am fost dus intr-un buncar imens, coborind 6 nivele sub pamint cu un lift urias. Am ajuns intr-o sala, apoi s-a auzit o sonerie. Doua usi au glisat si, in fata, a aparut o masa sub forma de potcoava, cu tacimurile si vesela gata puse. Am intrat si ne-am asezat fiecare pe locul sau, precis indicat de niste biletele, pe care le-am vazut pe scaune. Soneria s-a auzit din nou. Usile au glisat iarasi. In fata mea a aparut, incruntat si sever, insusi Fuhrerul\". Desi au trecut de atunci 60 de ani, avocatul iesean Mircea Paun, acum in virsta de 84 de ani, isi aminteste ziua aceea pina la cel mai mic si neinsemnat amanunt. Nici nu putea fi altfel. A stat la masa cu cel mai puternic om al lumii la acea vreme: Adolf Hitler.  

Avocatul iesean Mircea Paun este singurul roman in viata care a avut ocazia, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, sa ia masa cu Hitler, alaturi de Maresalul Ion Antonescu si toata conducerea Germaniei naziste. Pe atunci avea 23 de ani, era ofiter in Marina Romana si se afla in Germania la un curs de specializare pe submarine. Era in decembrie 1943.  

\"Am inmarmurit cind am aflat ca fac parte din suita\"  

\"Am primit un telefon la scoala de submarine din Gotenhaffen de la Nicolae Antonescu, atasatul naval al Romaniei la Berlin. El mi-a spus ca trebuie sa merg cu colegul meu Dan Stanescu, care astazi nu mai traieste, la intilnirea Maresalului Ion Antonescu cu Hitler. Am ramas inmarmurit. Nu am avut, insa, mult timp sa dedic surprizei, ca am si plecat la Berlin\", povesteste Mircea Paun, amintindu-si toate amanuntele legate de acea zi. Avocatul iesean spune ca atunci frontul de est mergea foarte rau, iar intilnirea Maresalului Antonescu cu Hitler a fost organizata in graba. De aceea, el si colegul sau au fost chemati sa completeze suita Maresalului roman. Astfel ca cei doi tineri ofiteri romani au fost imbarcati intr-o masina militara si dusi de urgenta la Berlin. In orasul Postdam au facut o scurta oprire, unde li s-a facut o fotografie.  

Ca sa ajunga in sala de mese, au coborit cu liftul sase etaje  

Cind masina lor a ajuns in apropiere de orasul Rastenburg, la un post de control un soldat a scos fotografia, s-a uitat la ei, apoi a dat ordin de libera trecere. \"Deci, fotografia ajunsese inaintea noastra pe traseu\", explica avocatul iesean, apoi continua: \"In Rastenburg am fost debarcati apoi la poarta unui buncar imens. Am coborit sase nivele cu un lift urias si am ajuns intr-o sala mare, unde erau deja adunati vreo 30 de ofiteri germani. Era aproape ora 11.30. La ora 12.00, s-a auzit o sonerie si doua usi au glisat, dezvaluind o masa mare in forma de potcoava. Era gata aranjata, cu tacimurile si vesela pe ea, iar scaunele aveau pe ele biletele ce indicau precis locul fiecaruia. Dupa 2-3 minute, cit ne-am ocupat scaunele, s-a auzit alta sonerie. Iarasi usile au glisat si a aparut Hitler, cu Antonescu, cu Goring, Gobles, Kaitel - comandantul armatei germane, Modell - comandantul frontului de est, Ribbentrop, Borman - mina dreapta a lui Hitler, cam toata stabaria germana de atunci\", povesteste Mircea Paun. Isi aminteste ca, un civil, Morel, care era doctorul personal al lui Hitler, i-a dat acestuia doua pastile inainte de masa, pe care le-a inghitit cu putina apa.  

Hitler arata obosit si bolnav, cu o semipareza pe stinga  

Singurul care nu s-a asezat a fost Amiralul Donitz, care a inconjurat masa, a venit si a strins mina atasatului nostru naval la Berlin, dar si lui si colegului sau Stanescu. \"A fost un gest de politete, de camaraderie si traditie marinareasca, care nu prea se intilneste la alte arme. Masa s-a consumat foarte repede, fiind servite salata de spanac, friptura din carne de vita si vin, toate aduse de Antonescu din Romania, pentru ca nemtii nu mai aveau asemenea delicatese. Hitler mai mult a ciugulit din farfurie si s-a retras foarte repede\", mai spune Mircea Paun. Intilnirea cu Hitler a lasat o impresie contradictorie tinarului ofiter roman Mircea Paun. Din imaginea impunatoare, ce degaja forta, a lui Hitler, vehiculata in fotografiile si filmele de propaganda pe care le vizionase in Germania, avocatul iesean spune ca nu mai era nici urma in omul girbovit si darimat de la masa protocolara: \"Era un contrast enorm intre ceea ce gindeam, stiam si auzisem despre Hitler si ceea ce am vazut. Era un om cazut, consumat, cu o semipareza pe partea stinga a corpului. Abia a ridicat mina dreapta in semn de salut, si s-a asezat imediat pe scaun\". Dupa aceasta intilnire, tinarul ofiter s-a reintors la scoala de submarine, absolvind cursurile in mai 1944.  

A ajuns ofiter de marina dupa ce a citit o carte  

Nascut in tirgul Iesilor, Mircea Paun a ajuns sa traiasca aceasta experienta extraordinara din cauza unei carti. \"Intr-o zi am dat peste o carte a unui celebru navigator francez, Alain Gerbault. M-a fascinat, si cred ca mi-a schimbat viata. La terminarea liceului am vazut un anunt in ziar, ca Scoala Navala de ofiteri de marina din Constanta avea locuri. Atit mi-a trebuit, ca am si plecat la malul marii\", spune rizind Mircea Paun. In 1941, la nici 21 de ani, a absolvit scola, de unde a iesit sublocotenent in Marina Romana. In cei doi ani pina sa ajunga la specializare in Germania, Mircea Paun a fost imbarcat pe distrugatorul \"Regina Maria\", iar, in urma unor misiuni, a fost decorat cu Ordinul \"Coroana Romaniei\" clasa a V-a cu spade si panglica de Virtute militara. Dupa incheierea razboiului, Mircea Paun a demisionat din Marina si s-a intors in Iasi. A urmat Facultatea de Drept si a devenit avocat.  

La fiecare doua saptamini, miercurea, fac \"Careul Marinarilor\"  

Despre cele traite si vremurile de altadata, avocatul iesean mai discuta cu fostii sai colegi de marina care mai sint in viata si cu care se intilneste in Bucuresti. \"Ne intilnim sa mai povestim una alta, o data la doua saptamini, miercurea, la unul dintre fostii mei colegi din Bucuresti. Acolo vin si cei din Constanta sau de unde s-au stabilit prin tara. Cum se spune, facem «Careul Marinarilor», care este cea mai mare sala de pe un vas, unde se aduna ofiterii la masa\", spune zimbind Mircea Paun. Ieri, in Sala \"Henri Coanda\" de la Palatul Culturii, avocatul iesean a avut ocazia din nou sa relateze extraordinara sa experienta de razboi, la deschiderea unei expozitii cu fotografii inedite din aceasta perioada. (Carmen MAFTEI)
PMEmail PosterUsers Website
Top
Indrid
Posted: January 16, 2004 07:58 am
Quote Post


Sublocotenent
Group Icon

Group: Banned
Posts: 425
Member No.: 142
Joined: November 15, 2003



interesting article. that was a lucky guy.
PMICQ
Top
teraman
Posted: May 11, 2005 11:51 am
Quote Post


Soldat
*

Group: Members
Posts: 9
Member No.: 572
Joined: April 21, 2005



PMEmail Poster
Top
teraman
Posted: May 11, 2005 12:01 pm
Quote Post


Soldat
*

Group: Members
Posts: 9
Member No.: 572
Joined: April 21, 2005



Other interesting link on the same newspaper, ref. ww2:

http://www.ziaruldeiasi.ro/arhiva/1998/02/...iasi/01.ro.html

about:

RO:
<Povestea unui om care a luptat in armata lui Hitler. Intr-un spital de campanie din Caucaz, tinarul gefreiter roman Radu Draganescu a fost decorat cu ''Crucea de Fier '' clasa a II-a. Revenit in tara, el depune juramintul pentru Armata Romana. In 1945 este exclus din armata cu diagnosticul ''inadaptabil politic si ostil democratiei''>

ENG:
<The story of a man who fight in Hitler’s Army. In a field hospital from Caucasus the young Romanian gefreiter Radu Draganescu was decorated whit 'Iron Cross '' 2nd class. Returned into Romania he swear for Romanian Army. In 1945 he was excluded from the Army as “politically in-adaptable and hostile to democracy”>

This post has been edited by teraman on May 11, 2005 12:08 pm
PMEmail Poster
Top
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

 






[ Script Execution time: 0.0100 ]   [ 14 queries used ]   [ GZIP Enabled ]