WorldWar2.ro
Armata romana in
al Doilea Razboi Mondial
Home + Organizare + Divizii + Aeronautica + Arme + Decoratii + Operatii militare
Generali + Memorii, jurnale + Media + Primul razboi mondial + Forum
Romana English
Memorii şi jurnale
General Iosif Teodorescu - Memoriu asupra ultimelor lupte care au precedat parasirea Odessei
Sublocotenent Constantin Nicolescu - Jurnal de campanie
Locotenent Simion Iuga - Jurnal de campanie
Sergent Manole Zamfir - Memorii de razboi
Sergent Sandu Aurel - Memorii de razboi
Ion Neculai Agiu - medic pe submarinul Delfinul
Lt.Col. I. Chermanescu - In Rusia. Note de campanie 16 Sept.942 – 3 Ian.943.
Col. (rez.) Constantin Iancu - Memorii de razboi
Sergent Nicolae Neag - Amintiri din razboi
Soldat Traiam Giurgelea - amintiri din Moldova
Sergent Aurel Tucra - amintiri de pe front
Octavian Hosu - amintirile unui elev din scoala de ofiteri
Sublocotenent Grigore Dobos, Regimentul 2 Care de Lupta - Jurnal
Soldat Cucu Nicolae - amintiri din lupta de la Paulis
Ion Neculai Agiu - medic pe submarinul Delfinul
Ion Neculai Agiu, marinar pe NMS Constanta.
Membri ai echipajului de pe submarinul Delfinul. Ion Agiu se afla in centrul grupului, in spatele capitanului.
Vedere din Fiume (Italia), orasul in care a fost construit submarinul Delfinul.
Scrisori trimise de Neculai Agiu din Fiume, Italia.
Serbari marine la Constanta. In fundal: nava baza Constanta.
Submarinul Delfinul la sosirea in tara.
Nota: Textul a fost compus pe baza amintirilor lui Stefan Hadjiu din povestirile bunicului sau Ion Neculai Agiu, medic la bordul submarinului NMS Delfinul. Acesta din urma a decedat in 2000.

Ion Neculai Agiu (Hadjiu Ivan Nicolaevici, dupa pasaportul sovietic) s-a nascut in comuna Barta, judetul Izmail, dar a fost nevoit sa fuga din Barta si sa se stabileasca in comuna Vadul lui Isac din judetul Cahul, din cauza prigoanei comuniste dupa incheierea razboiului.

Ion Agiu si-a inceput serviciul in marina pe nava Constanta, dar a facut parte din echipajul submarinului NMS Delfinul inca din ziua in care a fost lansat la apa la Fiume in Italia, la 5 mai 1936. Echipajul Delfinului era alcatuit din oameni alesi. Ei trebuiau sa treaca foarte multe teste: sarituri in apa de la inaltimi mari, inot pe sub apa pe distante lungi, calcule matematice in minte etc. De cate ori aveau loc serbari marine, membrii echipajului erau prezenti pentru a demonstra calitatilor lor extraordinare (vezi foto).

In Marea Neagra, Delfinul era una din navele care au creat multe probleme flotei sovietice. Capitanul era foarte curajos si hotarit, putea lua decizii spontane si rapide, spre exemplu cind au deschis foc cu tunul asupra unui submarin sovetic, fiind la suprafata (iulie 1941). Deviza lui era: "Hotariti ca leul, vicleni ca vulpea si prudenti ca pisica". Din aceasta cauza Delfinul a reusit sa scape nescufundat in peste un an de razboi.

Ion Agiu era medicul echipajului, insa participa la toate manevrele militare ca toti ceilalti marinari. Cuvantul lui avea o mare importanta pe nava deoarece era vorba de sanatatea echipajului. Daca el declara carantina, capitanul putea chiar sa abandoneze misiunea. Era in relatii prietenesti cu capitanul, care la randul lui il simpatiza foarte mult. Capitanul suferea de inima, iar Ion Agiu l-a salvat de la moarte de nu mai putin de 5 ori.

Viata pe submarin era dura. Picioarele marinarilor erau mereu umflate si cicatrizate de la scarile metalice ce trebuiau urcate si coborate constant. Cand trebuiau sa intre in imersiune rapid, tot echipajul alerga prin compartimentele navei, spre directia scufundarii. Echipajul traia in tensiune, zgomotul chilei atingand un banc de nisip facandu-le sa le piara somnul. Masa pe submarin era foarte buna, fiind hraniti cu carne, fructe exotice, magiunuri germane si italiene. Pe nava nu se puneau intrebari, doar se executau ordine. Era o disciplina de fier. Atunci cand capitanul isi permitea sa dea o palma, trebuia intors si celalalt obraz. In schimb pe uscat, fata de celelalte arme, marinarii de pe submarin se distrau in voie pentru a elibera stresul. Nu de putine ori provocau scandaluri in baruri.

Dupa ultima misiune a Delfinului (in iulie 1942), nava a intrat in reparatii generale din cauza avariilor suferite in urma exploziilor grenadelor anti-submarin. Ion Agiu spunea ca era un adevarat cosmar. In timpul jocului "de-a soarecele si pisica" cu navele sovietice, marinarii transpirau abundent. Din cauza exploziilor subacvatice, in interiorul navei sa spargeau becuri si tevi, ieseau din functiune multe aparate de bord, pe care trebuiau apoi sa le repare in largul marii. In astfel de clipe marinarii traiau numai cu gandul de a scapa cu viata.

Ion Agiu a fost apoi transferat pe o alta nava: Alba Iulia. In luna aprilie 1944 Alba Iulia participa la operatiile e evacuare a militarilor romani si germani din Crimeea. La 18 aprilie 1944, ora 12:20, patru bombardiere sovietice au atacat Alba Iulia, urmate la ora 12:37 de alte cinci. Una din bombe cazand langa bordaj, cauzand o spartura sub linia de plutire, in timp ce alta bomba a lovit magazia dinaintea comenzii. Totodata avioanele au mitraliat si puntea pe care se aflau multi soldati. Marinarii au inceput sa se lupte cu apa, incercand sa astupe spartura. Alba Iulia insa s-a lasat pe o parte, si in panica ce a intervenit, capitanul a dat ordin militarilor sa abandoneze nava. La salvarea soldatilor si marinarilor ce sareau in apa au intervenit canoniera Ghiculescu si doua R-Boot germane. In zona se afla si distrugatorul Marasti, ce nu se putea apropia pentru a nu se expune atacurilor aviatiei si submarinelor sovietice. Apa era foarte rece si salupa de salvare ii astepta la mare distanta. Ion Agiu a sarit in apa imbracat in cojocul marinaresc, care era de lana. Imediat s-a implut cu apa devenind foarte greu, tragindu-l la fund. Cu minile trebuia sa-si faca drum printre cadavrele care iesisera la suprafata cu spatele in sus, si totodata sa se pazeasca de cei vii, care vroiau sa se agate de el si care strigau disperati numele mamelor, nevestelor si copiilor lor. Avind o conditie fizica extraordinara si fiind un lup de mare de pe Delfinul, Ion Agiu a fost unul dintre putinii care au ajuns la salupa de salvare. S-a urcat pe o fringhie care atarna, insa cand a ajuns sus nu mai avea putere in maini sa se ridice peste bord. Credea ca va fi sfarsitul. Uitandu-se in jos pe aceiasi franghie atarna un marinar german care i-a facut semn sa se sprijine cu piciorul pe umarul lui. Sprijinindu-se de el Hagiu a sarit de partea cealalta a bordului. Insa cand s-a intors sa-l ajute pe tovarasul lui, acesta nu mai era pe franghie. A cazut in apa si nu a mai iesit. Cand inota prin apa ca gheata ca sa ajunga la salupa de salvare, Ion Agiu s-a rugat lui Dumnezeu si a promis ca daca va scapa cu bine Il va sluji. Astfel, dupa terminarea razboiului a devenit pastor protestant. Alba Iulia nu s-a scufundat. Abandonat in voia valurilor timp de o zi, a fost apoi remorcat de Regele Ferdinand la Constanta.

Reintors in Basarabia dupa ce aceasta a fost anexata de Uniunea Sovietica, Ion Agiu a ramas pana la sfarsitul vietii un dusman al comunistilor de care nu s-a temut niciodata. Si-a pastrat limba curata, nerusificandu-se ca multi alti romani de acolo si a ramas fidel drapelului si regelui pe care i-a slujit.

 Sus
Comentarii vizitatori Adauga comentariu
agiu ionel jan  (12 mai 2010)
suntdin izbiceni olt romania  ,si stramosi mei au fost din pprin constanta ma gandesc ca am avea o legatura de rudenie cu dr agiu ion neculai.

Mariana  (22 septembrie 2008)
Buna!DE mult timp urmaresc aceste comentarii.Pot afla cine este Stefan Hadjiu?Eu sunt din Barta,dar numele de Stefan Hadjiu...nu cunosc, la noi la moment nu este.

Damian Hincu  (27 august 2008)
Multstimate Stefan Hagiu,

 Sunt un student basarbean din Orhei si studiez de citiva ani dreptul la Lyon in Franta.
 Am fost  profund miscat de istoria submarinului "Delfinul" .

  As vrea ca aceasta istorie sa fie cunoscuta intregii lumi intr-un film documentar sau artistic.
  Ca urmas al lui Mihalcea Hincu , ma gindesc mereu la drama basarabenilor din Basarabia Veche si Bucovina,care ramine necunoscuta opiniei publice din Europa si America.
  Am studiat in SUA si studiez in Franta,cunosc bine engleza si franceza,astfel as putea traduce scenariile si cererile de finantare  la marile studiouri de cinema.
  Trebuie sa miscam carul din loc!

   Cu mult respect
Damian Hincu

Alexandru  (27 martie 2008)
Stimate Stefan Hadjiu, 

am citit cu mare placere articolul "Ion Neculai Agiu - medic pe submarinul Delfinul", o data ce am fost nascut tot in comuna Barta, judetul Ismail (actual satul Plavni, raionul Reni, regiunea Odesa, Ucraina). Mi-ar face o deosebita placere sa comunicam. Tot o data, vreau sa ma multsumesc mult pt un asa articol interesant. 
Nu shtiu daca mai tsinetsi legatura cu careva din rudele dv de la Barta. Eu am fost la Barta ultima oara in anul trecut. Cu toate ca satul acum e in Ucraina, in scoala se preda tot in romana. Biserica e in romana, shi peste tot se vb tot in romana. Numai ca limba romana din sat nu s-a mai dezvoltat prea mult, ci mai degraba s-a conservat. Asa ca acum, poti auzi multe cuvinte in sat care in limba romana de ceva timp se socot deja arhaizme. 

Sper sa mai comunicam.

Toate cele bune,

Alexandru Ghetsoi

Stefan Hadjiu  (9 februarie 2008)
Bunelul deasemeni era responsabilul de Hdrofon, sonar, radiou, majoritatea medicilor pe U-boot in acele timpuri erau si urechile submarinului. El primea mesajele radio si le dadea capitanului. Informatia am aflat-o mai tirziu de la fatele tatalui, cel mai mare feceor al bunelului.

Stefan Hadjiu  (20 ianuarie 2008)
Un mic supliment la articol. Bunelul meu Ion Neculae Agiu care era medicul pe N.M.S. "Delfinul" cind era vorba de manevre militare dupa ce era anuntata alarma locul lui la postul de lupta era hidrofonul. Hidrofonul era o roata, care rotind-o dintr-o parte in alta bunelul asculta in casca vibratiile inamicului care erau transmise de elicea vapoarelor prin apa. Astfel el gasea pozitiea, distanta si gradul unghiului. Apoi dupa toate aceste date se calcula viteza, distantca, pozitiea si stiind viteza torpilei se calcula unghiul de intilnire si ciocnire a torpilei cu inaicul. Deasemeni bunelul stiea foarte bine astronomiea. Eram mic si cindc eseam afara seara cu el, imi arata pe cer diferite constelatii si i-mi lamurea cum ma pot orienta dupa stele daca busola sa defectat. Dupa cum intelejeti marinarii de pe "Delfinul" erau nu numai niste barbati curajosi dar si destul de intelijenti si pregatiti in diferite domenii stiintifice. Matematica, astronomie, jeometrie, fizica...Si pe linga toate acestea mai erau si foarte bine educati avind o cultura nobila. Asa a ramas bunelul meu pina la adinci batrinete si toata lumea care i-a cunoscut caracterul totdeauna au fost miscata si mirata de personalitatea lui si de felul lui de a fi! Sint sigur c acest caracter era caracteristic pentru toti acei care au facut serviciul pe aceasta nava! Glorie si Respect EROILOR!

webmaster  (7 mai 2005)
Songs:

Stefan Hagiu  (23 martie 2005)
Directia spre Nord
                       1

    Mi-aduc aminte-ntruna imi amintesc bunelu
    Lupta pentru dreptate pe bravul submarin
    Da ordin capitanul si flutura drapelul
   - Alinierea drepti, corsarii pe Delfin!
    Sintem in largul marii,  tarmul e departe
    Si valurile-s mari, furtuna e in toi
    Sta inamicu-n fata lupilor de mare
    Lanseaza-n plin torpila grea masina de razboi!
        Asa va este viata, asa va e destinul
        Sa fiti barbati alesi in garda cea de fier
        Coboara periscopul si spre adinc Delfinul
        Se-ndreapta-n bezna marii cosmarul de otel
        Voi nu cunoasteti frica si moartea nu va pasa
        Sinteti in fata lumii adevarati eroi
        E scufundat dusmanul, ce l-ati trecut prin coasa
        Si nu va este mila e timpul de razboi!

 Refren    E Delfinul, e submarinul
           Groaza in marea neagra cu 40 de lupi la bord
           E Delfinul, e submarinul
           Si misiunea urmatoare-i - Directia spre Nord!
  
                         2

        Voi nu stiati minciuna, vorbeati doar adevarul
        Si cind spuneati o vorba, priveati direct in ochi
        Asa e disciplina, asa e marinarul, asa va e natura!
        Sa spargeti valu-n stropi!
        Si-acolo-n asteptare in adincimea neagra
        Explozii de grenade - Antisubmarin!
        Le numarati pe toate si asteptati sa treaca
        Cosmarul subacvatic ce va lovea din plin!
  
 Refren  ........................................
 
                         3

         Ati stat in adincime aproape o saptamina
         Va respirau plaminii din ce in ce mai greu
         Un medic are grija ce-i tare-n medicina
         Increderea deplina e in bunelul meu
         Si-mi amintesc adesea de-amea copilarie
         Eram slabut si firav, mereu bolnavicios
         Si am avut onoarea sa fiu impuns de tine!
         De medicul-corsar, eroul glorios!!!

 Refren..............................................